REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Dragoste 2. America”, de Florin Șerban, intră în cinematografe din 10 ianuarie 2020


     Cel de-al doilea film din „Trilogia Dragoste” – Dragoste 2. America, în regia lui Florin Şerban, va intra în cinematografele din Bucureşti şi din ţară pe 10 ianuarie 2020. Filmul este o poveste despre doi oameni la mijlocul vieţii şi la sfârşitul dragostei, doi amanţi care refuză să recunoască faptul că iubirea lor a murit.
     Dacă în Dragoste 1. Câine, care a avut premiera anul trecut, firul poveştii explorează dragostea viscerală a unui pădurar pentru o femeie pe care o găseşte pe munte şi o salvează, în Dragoste 2. America, relaţia amoroasă a celor două personaje este captivă unei realităţi la marginea realităţii. Dragostea dintre Beatrice şi Anton pare că este trăită predominant în mintea celor doi amanţi şi că este hrănită de amintiri, speranţe şi proiecţii.      Dar certitudinile relaţiei lor îşi fac deopotrivă loc, pentru că realitatea îi impinge pe cei doi să-şi comprime trăirile unei iubiri cerebrale în povestea ultimelor lor 24 de ore de relaţie.
     Din distribuție fac parte actorii Emoke Pal, Igor Babiac, Constantin Dogioiu, Mihai Rîpan.
     Fără legătură narativă cu Dragoste 1. Câine, Dragoste 2. America continuă „Trilogia Dragoste”, iar cel de-al treilea film este încă în stadiul de idee. Sunt trei filme despre trei feluri de a iubi. Fiecare film explorează teritorii afective în care dragostea este asociată diverselor organe din care izvorăşte. În primul, dragostea este asociată vintrelor şi felului primar, vulcanic şi posesiv de a iubi, în cel de-al doilea, creierul este cutia de rezonanţă dominată de o iubire cerebrală, iar în cel de-al treilea, plămânii transferă dragostei dorinţa pătimaşă şi nevoia libertăţii.  
     Ambele filme traversează cele două feluri de a iubi în strânsă asociere cu peisajele naturale alese de regizor, cu caracterul atemporal în care se desfăşoară poveştile, dar şi cu segmentele de vârstă ale personajelor.
   „Întâi m-am prefăcut că în filmele pe care le fac nu vorbesc despre mine. Îmi era un fel de jenă, de ruşine şi îmi era greu să recunosc că sunt de fapt narcisist. De fapt, în toate, în Eu când vreau să fluier, fluierîn BOXîn Dragoste 1. Câine şi în Dragoste 2. Americae vorba despre mine şi sunt narcisist. Nu despre luptele sau amorurile mele e vorba în filmele astea, ci despre nişte esenţe şi pulsiuni pe care le recunosc în mine şi care găsesc că sunt aproape universale. Felul în care fac film nu are vreo funcţie terapeutică, ci e singura unealtă pe care o cunosc şi în care am încredere că poate să schimbe lumea şi poate găsi un adevăr. Eu când vreau să fluier, fluier este cel mai premiat şi mai cunoscut film al meu. Dragoste 2. America e cel mai sincer, cel mai crud şi cel mai bun”, spune Florin Şerban.
     „Fiind primul meu rol într-un lungmetraj, pregătirea şi filmarea au fost provocări mari, pe mai multe niveluri, însă m-au ajutat să ies din zona de confort. Cea mai mare provocare a fost la început: să găsesc esenţa lui Beatrice. Am admirat acest personaj pentru iubirea ei obraznică de libertate, deşi rezultatul - în cele mai multe cazuri - era suferinţa. Filmările au avut loc în mijlocul naturii, cumva izolat de zgomotul şi ritmul alert al orașelor, iar acest context mi-a dat o stare specifică, a creat o atmosferă potrivită pentru a mă inspira pe parcurs”, a declarat Emoke Pal.
(11.12.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dragostea 2 america, emoke pal, florin serban, igor babiac

Opinii: