REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDouă scurtmetraje românești, în selecția Curtas Vila do Conde


     Cele două execuții ale mareșalului, realizat de Radu Jude, și Cadoul de Crăciun, de Bogdan Mureșanu, fac parte din competiția internațională din cadrul celei de-a 27-a ediții a Curtas Vila do Conde (6-14 iulie).
     În Cele două execuții ale mareșalului, Radu Jude montează în paralel filmarea de arhivă a execuției lui Ion Antonescu și secvența ficțională din Oglinda, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu după căderea comunismului și dedicat mareșalului. Ion Antonescu a fost responsabil pentru Masacrul de la Odesa, asupra căruia protagonista din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom rămâne ca barbari” încearcă să atragă atenția prin spectacolul de teatru la care lucrează.
     În Cadoul de Crăciun, scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu.
     Detalii: Curtas Vila do Conde
(21.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan muresanu, cadoul de craciun scurtmetraj, cele doua executii ale maresalului film, curtas vila do conde 2019, radu jude

Opinii: