REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDorian Boguţă, regizorul


     A început ca o joacă, o extensie a personalităţii lui. A vrut să facă un cadou şi s-a gândit la un film. Un scurtmetraj cu o poveste romantică, 10, în 2009. I-a plăcut şi a recidivat. Dorian Boguţă ştie puterea imaginii şi încărcătura emoţională pe care o poartă. Mărturiseşte că filmele lui Tarkovski îl copleşesc. Spune că un om talentat “e pupat de Dumnezeu”.

     De azi inainte, scris şi regizat de el în 2011, produs de Fundaţia Arte Vizuale, este un mediumetraj despre relaţia tensionată dintre un tată şi fiul său, în momentul în care băiatul împlineşte 18 ani. În dramă sunt implicate personajele interpretate de Dan Chiriac, Teodor Corban, Toma Cuzin. Invitat la Festivalul Anonimul 2013, în cadrul proiectului Omnibus - Actori care devin regizori împreună cu Emanuel Pârvu şi Andi Vasluianu, Boguţă a scris şi regizat povestea horror Kazimir, un scurtmetraj produs de Saga Film, realizat la Sfântu Gheorghe, cu Liviu Pojoni Jr. ca director de imagine. Kazimir este preot într-un sat de lipoveni şi are puteri vindecătoare. Forţele binelui şi ale răului vin însă împreuna, iar noaptea e momentul confruntării. Atmosfera e plină de mister, ieşit parcă din apele Deltei. Din distribuţie fac parte Ion Rusu, Elias Ferkin, Iulia Verdeş, Alexandru Papadopol, Vitalie Todiraşcu. Acum, Boguţă a terminat filmările şi este în postproducţie cu Piano. După experienţa cu aceste scurtmetraje, se gândeşte la un lungmetraj. Ştie ce vrea să facă, dar aşteaptă ca lucrurile să se aşeze în cea mai bună formă.

     E actor şi fondator al şcolii Actoriedefilm.ro, împreună cu prietenii Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. În 2013 au devenit producătorii comediei romantice Love Building, regizată de Iulia Rugină, în care cei trei actori au rolurile principale. Succesul de public i-a condus către o continuare, Love Building 2, dar şi către alte proiecte.
Dorian Boguţă e născut la 24 aprilie 1971, la Chişinău. Absolvă facultatea de actorie în Georgia şi se angajează la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău. Spre nedumerirea părinţilor, la 28 de ani renunţă la tot şi vine la Bucureşti, din dorinţa de a face film. Ca multe cariere de succes, povestea lui începe cu o valiză şi 100 de dolari într-o “gară pentru unul”.  Închiriază o garsonieră la marginea oraşului, se angajează barman de noapte, iar ziua merge la casting. Munceşte mult la schimbarea accentului.
Devine asistent universitar la UNATC, 2001-2002. Primul rol în film este Maestrul, în scurtmetrajul Dacă aveţi un minut…foarte bine, regizat de Ivo Baru. Joacă apoi în serialul tv Numai iubirea (2004) şi, în sfârşit, în lungmetraj - Moartea domnului Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu în 2005, şi Hîrtia va fi albastră, regizat de Radu Muntean în 2006. Alt serial tv, Lacrimi de iubire, şi alte filme - Întâlniri încrucişate (2008, regia Anca Damian), Francesca (2009, regia Bobby Păunescu), în care are o partitură importantă, alături de Monica Bârlădeanu, şi Caravana cinematografică (2009, regia Titus Muntean). 2010 înseamnă Portretul luptătorului la tinereţe (regia Constantin Popescu). În 2013 apar scurtmetrajul Bad Penny (regia Andrei Creţulescu), apoi Love Building (regia Iulia Rugină) şi filmează pentru Kowalski (regia Andrei Creţulescu), Quod Erat Demonstrandum (regia Andrei Gruzsniczki) şi Bucureşti Non Stop (regia Dan Chişu).
 


 


 Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: dorian boguta, kazimir, piano, scurtmetraj

Opinii: