REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentary Mondays la Centrul Ceh


     Proiecțiile de film continuă la Centrul Ceh, în zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie. Documentary Mondays aduce Citizen Václav Havel Goes on Vacation (2006), pe când My Sweet Little Village (1985) se vede la Fiction Tuesdays.
     Luni, 11 noiembrie, cei ce vin la film o iau pe urmele disidenților în documentarul Citizen Václav Havel Goes on Vacation: în vara anului 1985, Václav Havel a decis să plece într-o călătorie pentru a-și vizita prietenii și, de asemenea, să testeze amploarea libertăților sale civile ca cetățean al Cehoslovaciei comuniste. Rezultatele au fost kafkiene în absurditatea lor, amintind în special interacțiunile lui Havel cu polițiștii sub acoperire, care se aflau întodeauna la câțiva pași distanță. Documentarul lui Jan Novák repovestește această vacanță memorabilă, combinând imagini din călătoria reconstituită și comentariile participanților inițiali, cu știrile însorite și optimiste ale vremii, difuzate la televiziunea cehoslovacă în luna august.
     În seara următoare avem o oprire la cooperativa agricolă în jurul căreia a prins rădăcini viața sătenilor din My Sweet Little Village. Aici se poate observa o altă față a relațiilor interumane într-o țară din blocul estic – locuitorii satului sunt oameni obișnuiți, iar în prim plan se află relația dintre Otik, un bărbat blând, dar încet la minte, și colegul său de muncă, Pavek, a cărui familie a avut grijă de el o perioadă îndelungată de timp. Jiří Menzel,unul dintre regizorii veterani a Noului Val Cehoslovac, continuă și în anii ’80 să realizeze filme a căror abordare satirică la adresa societății reușește, totuși, să sublinieze umanitatea și căldura personajelor sale.
     Intrarea la proiecții este liberă, acestea începând la ora 20:00, la Centrul Ceh, unde berea cehă gratis este o regulă. Eveniment susținut de Budweiser Budvar. Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural,Aarc - All About Romanian Cinema.ro, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.
Detalii: facebook

 
(6.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: citizen václav havel goes on vacation documentary, documentary mondays la centrul ceh, my sweet lttle village documentary

Opinii: