REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul ”Piața Universității - România” la MȚR, în 22 iunie


Filmul documentar Piața Universității – România va fi proiectat luni, 22 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul proiectului cultural „Proiecțiile Docuart”
     Documentarul prezintă imagini rare ale unor evenimente majore din România de după Revoluție, precum manifestațiile și represiunile guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor, din iunie 1990. Realizatorii documentarului au refacut șirul evenimentelor folosind numeroase înregistrări de amatori și au dezvăluit o latură a întâmplarilor contrastantă cu versiunea oficială TVR. 
Finalul include reportaje difuzate pe posturile de televiziune străine pe această temă. Regizorii producției - Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile – vor fi prezenți în sală pentru o sesiune interactivăde întrebări și răspunsuri cu publicul, programată pentru încheierea proiecției. Va fi prezentă Nita Chivulescu, care a montat documentarul. Discuțiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru, unul dintre oratorii care au fost aplaudați în Piața Universității, cel care a scris despre revoluția confiscată și idealurile acesteia în mai multe articole. 
Totodată, în cadrul evenimentului are loc și o expoziție de fotografie în sala Foaier a Muzeului Țăranului Român, care conține fotografii realizate în piața Universității de Vlad Columbeanu. 
„Piața Universității – România” a pornit de la documentarul de 10 minute „Te iubesc libertate" realizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile la sfârșitul lunii aprilie 1990 în Studioul Buftea.  
„Filmările s-au desfășurat neîntrerupt în perioada 27-30 aprilie cu echipamentul din Buftea, iar în final am reușit să proiectăm ce ne-am propus, și anume o altă imagine a Pieței decât cea “arătată” de TVR. Bineînțeles ca TVR-ul nu a vrut să difuzeze acest film. Așadar, în iulie am dus filmul la Festivalul de la Costinești, unde l-a vazut dl. Pintilie și ne-a propus să facem un lungmetraj pornind de la premisa existentă", spune Vivi Drăgan Vasile. 
Piața Universității – România este unul dintre documentarele care iau parte la “Proiecțiile Docuart”, o serie de evenimente realizate de Asociația Docuart, găzduite de MȚR (Muzeului Țăranului Român), care au drept obiectiv popularizarea filmului documentar românesc și încurajarea consumului de produse culturale autohtone. Evenimentul este cu intrare liberă. 
Proiectul, inițiat la data de 1 iunie, se desfășoară bilunar la MȚR, în zilele de luni. Următoarea proiecție va avea loc luni, 29 iunie.
Detalii: docuart.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, piata universitatii romania documentar, proiectiile docuart la mtr, stere gulea, vivi dragan vasile

Opinii: