REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul „Destine”, despre Samuel Bistrian


     Documentarul biografic Destine, difuzat în premieră națională la KANAL D, în data de 1 decembrie 2019, la ora 9:30, prezintă incredibila poveste de viață a lui Samuel Bistrian, un tânăr care a copilărit în satul Benești, din Arad, în care trăiesc doar 99 de locuitori, care acum încalță copii săraci ai lumii.
     Samuel Bistrian s-a născut într-o familie săracă și numeroasă în urmă cu 38 de ani. Pe când avea 8 ani, părinții lui au decis că e timpul să ofere o viață mai bună celor 11 copiii pe care îi au și astfel au luat calea Americii. Atunci când Samuel a ajuns să lucreze ca manager de departament într-o companie din industria de modă a știut că e timpul să ofere ceva înapoi celor rămași acasă, în România, dar și celor care se zbat să supraviețuiască, în alte zone ale Globului.
     Așa a pus bazele companiei ROMA BOOTS, care oferă acestor copii un simbol mic, dar de mare însemnătate, o speranță că sunt șanse spre o cale mai ușoară în viață: o pereche de cizme de cauciuc.
     „Chiar și într-un sat mic, cum e Benești, noi eram mult mai săraci decât majoritatea, însă eu nu am știut asta niciodată. Am descoperit asta după ce am revenit în sat, ani mai târziu. Prin urmare, tot ce s-a întâmplat după plecarea din Benești a fost un progres pentru noi, în special faptul că am ajuns în America, unde nu e ușor să ajungi, mai ales din România. Iar o asemenea oportunitate, pentru o familie numeroasă ca a noastră, a însemnat pentru noi o datorie morală să facem ceva. Mai mult decât atât, părinții mei spuneau mereu că Dumnezeu are un plan pentru familia noastră. Acest lucru m-a făcut să realizez, încă de la o vârstă fragedă, că viața mea are un scop”, povestește Samuel Bistrian.
     În acest episod urmărim călătoria lui Samuel către noua lui viață în America, dar și povestea ROMA BOOTS, care a ajuns să doneze, în cei 9 ani de activitate a firmei, cizme de ploaie, în valoare de peste 2 milioane de dolari, în 28 de țări din Europa, Asia, Africa, Australia, America de Nord și America Centrală.
     Destine face parte dintr-o serie de documentare care prezintă poveștile unor români care au dovedit că succesul poate fi obținut în pofida celor mai dificile medii sociale și care vor fi difuzate la Kanal D. Documentarul este o producție Oblique Media Film și Movie Production Entertainment, producători Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău, Cristina Dobrițoiu și este regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie. Filmul este realizat cu sprijinul OMD, Orange, Emag, Nestle, Zenith, Engie, Sensiblu, McCann Romania, BPN, Alka, Publicis, Pehart tec, Ferratum, Mediatour.
 
(27.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: destine film, documentare romanesti, movie production entertainment, oblique media film, roma boots, samuel bistrian

Opinii: