REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarele One World Romania 2016


     Cea de-a noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania aduce publicului bucureștean filme documentare care discută diverse probleme ale societății contemporane, criza refugiaților fiind doar una dintre ele.

     Alte subiecte care au fost recent aduse și în atenția mass-media din România sunt cel al violenței domestice și cel al violului. În programul „Ochiul vânăt al dragostei noastre” sunt 3 lungmetraje și 2 scurtmetraje cu povești din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia și Austria. India’ Daughter este poate cel mai impresionant film al acestei secțiuni, iar la proiecțiile din datele de 23 și 24 martie veți avea ocazia să o cunoașteți pe regizoarea Leslee Udwin.
     Din aceeași categorie a subiectelor ce trebuie neapărat aduse în discuție mai des sunt și filmele secțiunii „Dincolo de cămașa de forță”. Documentarele incluse aici abordează lumea din spatele zidurilor unor instituții de boli mintale din Germania, Austria, Italia și Croația. Only Barberry Remains urmărește încercarea unui psiholog austriac și a doi pacienți evadați din aripa de maximă siguranță a unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativă. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezentă la vizionările documentarului de joi, 24 martie, și vineri, 25 martie.
     O altă secțiune din cadrul noii ediții One World Romania poartă numele „Trăim ca să muncim?” și prezintă 3 documentare europene, dar și o selecție de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia. Filmele din programul „Trăim ca să muncim?” explorează din mai multe puncte de vedere teribila piață a muncii din zilele noastre – un grup de tineri defavorizați din Norvegia refuză să danseze cum le cântă „piața”, câțiva greci ajunși în situații dramatice încearcă să ducă lucrurile pe un făgaș normal, iar un tânăr sârb se zbate să iasă din orașul minier unde s-a născut și care nu-i oferă nicio perspectivă.
     Detalii: One World Romania
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina bradeanu, festival de film documentar, filmelele one world romania, one world romania 2016

Opinii: