REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare One World Romania la Baricada Culturală  de la radioromaniacultural.ro


Cinci documentare One World Romania vor fi difuzate online, pe www.radioromaniacultural.ro, în perioada 8-12 decembrie, de la ora 22,00. 

     Iniţiativa face parte din proiectul "Baricada Culturală", un program video online oferit de Radio România Cultural, în lunile noiembrie şi decembrie, pentru a marca trecerea unui sfert de veac de la revoluţie. În noiembrie a fost un program realizat în colaborare cu Docuart Film Festival, iar în decembrie este programul oferit de One World România
Luni, 8, decembrie, publicul prezent pe site va putea viziona Perestroika mea, un documentar american din anul 2010, în regia lui Robin Hessman. În acest film, premiat la festivalurile internaţionale, cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de Partidul Comunist. Biografiile lor adună mărturii despre o generaţie istorică aflată între două epoci.  
Marţi, 9 decembrie, Radio România Cultural şi One World România oferă, de la ora 22,00, documentarul româno-francez După tăcere, regizat de Vanina Vignal. Filmul spune povestea Ioanei Abur, adolescenţa ei trăită în perioada comunistă. Amintiri în care domină tăcerea, frica şi lucrurile îndelung nespuse. Documentarul insistă pe ideea că, după 25 de ani de post-comunism, nu e suficient să omori dictatorul ca să omori dictatura. 
Miercuri, 10 decembrie, este programat documentarul Anatomia unei plecări, o producţie germano-română, regizată de Şerban Oliver Tătaru. În acest film, regizorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârşitul anilor 1980, confruntând - după mai bine de douăzeci de ani - amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la ţara pe care au părăsit-o.  
Joi, 11 decembrie, este proiecţia documentarului Dacia, dragostea mea, regizat de Ștefan Constantinescu și Julio Soto. Filmul prezintă un portret comic şi degajat al evoluţiei României din perioada comunistă până în prezent, făcut prin intermediul celui mai emblematic simbol al său - automobilul Dacia. 
Vineri, 12 decembrie, Radio România Cultural şi One World România au programat pentru difuzare online documentarul The shovel is too small, o producţie din Serbia, semnată de Romana Vujasinovic şi Nemanja Babic. Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor-model, însă iugoslavul Alija Sirotanovic l-a învins. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorinţă, Sirotanovic a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari emisă de 1 Mai 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului roagă un număr de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă. 
Detalii: www.romaniacultural.ro / oneworld.ro 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: baricada culturala, documentare online, documentare romanesti, one world romania, radio romania cultural

Opinii: