REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare la curte, cu One World Romania la Școală


     Peste vară, programul educațional One World Romania la Școală se mută la curte. Proiecțiile de filme documentare la curte s-au născut în vara anului 2016, din dorința de a aduce împreună tinerii pasionați de drepturile omului și pe timpul vacanței. Într-o perioadă în care mereu se discută, decide sau prezintă câte ceva de maximă importanță, seria de documentare se deschide cu un eseu vizual poetic filmat de 62 regizori din toată lumea, din perspectiva celui care vede tot, dar care mai rar este văzut: nimicul nostru de zi cu zi. Proiecția va începe duminică, 1 iulie, la lăsatul serii, în curtea casei de pe Nicolae Filipescu nr 31.
     În Laudă nimicului (regia Boris Mitić), Nimicul nu se simte înțeles. Așa că fuge de acasă. Nimicul se perindă peste șapte mări și șapte țări, comentând la tot pasul: despre politică și istorie, iubire, viață și moarte. Vezi bine, Nimicul, un erou pe cât de abstract pe atât de omniprezent, e în tot ce facem. Acest film, mai puțin experimental într-un sens clasic și mai mult jucăuș, este o parabolă filmată de 62 de regizori de imagine din întreaga lume, narată de Iggy Pop pe muzică compusă de marii maeștri ai cabaretului Pascal Comelade și The Tiger Lillies.
     Filmele care vor fi proiectate în această vară vorbesc din diferite perspective despre schimbările care se întâmplă în lume și despre cele pe care ni le dorim: schimbări ale orașelor, clădirilor, structurilor sociale, ale oamenilor și ideilor, schimbări care ne privesc și pe care le putem influența.
     Din iulie și până în toamnă, One World Romania la Școală va organiza proiecții și discuții în zone în care accesul la cultură este limitat, pentru a mobiliza spiritul civic și solidaritatea în găsirea unor soluții creative la probleme locale. Proiecțiile au loc în curți ale prietenilor, colaboratorilor și adolescenților implicați în programul educațional. Cei interesați să găzduiască o proiecție în aer liber, pot scrie pe adresa ioana@oneworld.ro, nr. de telefon: 0746 672 385.
     Detalii: Listă filme // Facebook
 
(26.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: educatie cinematografica, festival de film documentar, film documentar, one world romania la scoala

Opinii: