REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentare despre istoria armenilor


     24 aprilie 1915 a devenit un simbol dureros al istoriei a armenilor. La 100 de ani de la primul genocid al secolului XX, documentarul Recunoaste 1915 vine ca o cerere de reamintire, de asumare şi de vindecare prin iertare. Filmul realizat de Florin Kevorkian şi Izabela Bostan Kevorkian reaminteşte de evenimentele care au înjumătăţit poporul armean din Anatolia acum un secol. Recunoaşte 1915 face parte dintr-un ciclu de documentare realizate de cei doi cineaşti şi produse de Campion Film şi Uniunea Armenilor din România.
     “De ce vrem noi armenii recunoaşterea genocidului după 100 de ani? Noi ştim nume. Noi dăm nume suferinţei. Noi îi cunoaştem pe oamenii care au murit. Aproape că nu există familie dintre supravieţuitori care să nu aibă pe cineva ucis acolo, fotografii cu chipurile lor. Au fost un milion şi jumătate, jumătate din poporul armean trăitor în Anatolia. Azi, sunt 6-7 milioane. Aşadar, victimele se multiplică. Memoria noastră e parte e prezentului. E nevoie de o solidaritate internaţională. Aşadar, e nevoie de recunoaşterea acestor fapte, să dăm smerenia cuvenită victimelor şi respectul cuvenit supravieţuitorilor care au purtat pe umerii lor aceste traume 100 de ani. Suferinţele, traumele nu au limbă maternă.", spune Varujan Vosganian în Recunoaşte 1915.
     Pelicula a avut premiera pe 23 aprilie la Cinemateca Union, când a fost proiectat şi un alt documentar din acelaşi ciclu – Veravank. La proiecţie au participat cei doi realizatori şi producătoarea Elisabeta Bostan. Documentarele au fost prezentate de criticul de film Titus Vîjeu. Un alt documentar din aceeaşi serie, Armenopolis – Suflet armenesc se află în circuitul festivalier.
Documentarele realizate de Florin Kevorkian şi Izabela Bostan Kevorkian sunt distribuite în România de Cinemagix.
Imagine: Dan Ţuculescu

 
(27.04.2015)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: armenopolis, suflet armenesc film, elisabeta bostan, florin kevorkian, izabela bostan kevorkian, recunoaste 1915 film, veravank film

Opinii: