REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDistribuţia din “Ana”, după 33 de ani de la “Înghiţitorul de săbii”


La 33 de ani de la premiera lungmetrajului Înghiţitorul de săbii, actorii Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu şi Dorina Lazăr sunt pe genericul noului film regizat de Alexa Visarion, Ana.

Filmul are premiera în România vineri, 12 decembrie, la Cinematograful Studio.
Ana este un film închinat memoriei marelui actor Ştefan Iordache, care s-a stins din viaţă în urmă cu şase ani.


Din distribuţie mai fac parte: Dorel Vişan, care a colaborat cu Alexa Visarion în teatru şi film, András Demeter şi Cristina Drăghici, care debutează în lungmetraj.
În primăvara acestui an, filmul a avut avanpremiera mondială la Salonic, în deschiderea Zilelor Francofoniei, fiind proiectat, de asemenea, la Atena şi la Institutul Cultural Român din New York.
Povestea unui bărbat în pragul batrâneţii, a unei tinere ajunsă printr-o întâmplare nefericită prostituată în Italia şi a unui adolescent încercat de viaţă, care reuşesc să comunice, cu ajutorul legendei „Meşterului Manole”. Un film despre prezent, care nu te lasă să uiţi trecutul.
Despre Ana, regizorul Alexa Visarion spune: „Singurătatea este temă majoră în creaţia mea, alături de ambiguitatea apelor umane şi de degradarea ce ne ameninţă constant. Când eram tânăr credeam că autoritate înseamnă putere, şi că disciplina şi ordinea înseamnă responsabilitate. Acum ştiu că dragostea poate să ne împlinească şi artistul trebuie să îl caute necontenit pe omul care a fost cândva liber. Ana este un capitol din opera deschisă pe care o trăiesc şi prin care mă mărturisesc.”
Mircea Albulescu: „Ana certifică încă o dată calităţile de cineast ale lui Alexa Visarion. În măsura în care în acest film sunt reprezentate, în imagini esenţializate, aşa cum mărturiseşte chiar regizorul, „existenţa, pragurile şi răspântiile venite din copilărie, frica, detenţia tatălui, teama de risipire şi ratare, atacul agresiv al nimicniciei... suferinţa şi bolile celor dragi... bătrâneţea care nu iartă pe nimeni.” Am pornit la drum împreună, pe scenă şi în film, şi mă bucur că Ana dă valoare prieteniei noastre artistice.”
Răzvan Vasilescu: „Cred că am fost un actor norocos. Mulţumesc Cerului că am avut noroc mare să încep primele ore în viitoarea mea meserie cu profesori de teatru adevăraţi. Alexa Visarion, profesorul meu, m-a învăţat să fac din arta interpretării o ştiinţă, aşa, ca matematica. Personajul la el trebuie să fie individualitatea aparte, complexă, care să descopere încet, încet, pas cu pas, o fiinţă născută dintr-o mulţime de calităăţi şi cantităţi măsurate matematic, alcătuite muzical armonic, ca într-o crimă perfectă, fără pată şi urmă de autor. Aici e aici! Aici e nebunia! Aici e arta! Şi Alexa Visarion are această nebunie.”
Dorel Vişan: „Alexa Visarion nu poate fi comparat decât cu el însuşi. Face parte din cei puţini şi mari. Mare artist, mare regizor, mare profesor, mare prieten, mare om. Mulţi au învăţat de la el un ţel nobil în viaţă: orice acţiune să faci după puterea propriului tău talent.  Fapta lui de acum este Ana, un film pe care vă invit să aveţi răbdare, înţelepciune şi suflet pentru a-l vedea.”
Ana este o producţie Paradox Film, susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Societatea Română de Televiziune, cu suportul RO DE Film.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexa visarion, ana, dorel visan, filme romanesti, mircea albulescu, premiere romanesti, razvan vasilescu

Opinii: