REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Dimineața care nu se va sfârși”, debutul regizoral al lui Ciprian Mega


     Proiecția filmului la Cinema MȚR a adunat foarte mulți spectatori, cineaști, cinefili, dar și reprezentanți ai bisericii. Interesul pentru lungmetrajul Dimineața care nu se va sfârși, scris și regizat de Ciprian Mega, filmat și produs de Liviu Mărghidan, a fost generat de faptul că reprezintă debutul cinematografic al unui preot. Ciprian Mega păstorește comunitatea românească din Cipru. A reușit să construiască acolo o biserică românească și să cunoască foarte bine oamenii care-i calcă pragul. Tânăr, modest, reținut la vorbă, preotul Ciprian Mega a făcut pasul spre cinema pentru a spune o poveste.
     Eva (Ela Ionescu) este o româncă care se prostituează în Cipru și trimite bani acasă, unde a lăsat o fiică. Fată frumoasă, inteligentă și cinică, are întâlniri periodice și cu consulul român de pe insulă. Și-a pierdut credința, dar are o întâlnire revelatoare cu preotul comunității românești (Valeriu Andriuță). Momentul este important pentru ea, pentru că descoperă că este bolnavă, dar și îndrăgostită.
În prezentarea de la premieră, criticul de film Elena Dulgheru vorbea despre ”candoarea regăsită a filmului românesc”. Filmat în doar 13 zile în Cipru, Dimineața care nu se va sfârși îi are în distribuție și pe Valer Dellakeza, Ovidiu Crișan, Ana Maria Moldovan, Marius Stănescu. Echipa mică și lucrul intens au creat o atmosferă specială pe platou și în afara lui.
     Ciprian Mega i-a trimis scenariul lui Liviu Mărghidan și l-a convins să fie director de fotografie și producător. L-a convins și pe Mihai Bogos să se ocupe de sunet, iar postprocesarea i-a revenit lui Mihai Orășanu. O întreagă echipă de profesioniști a fost câștigată de proiectul unui debutant.
 

Ela Ionescu a fost cucerită de rol, dar și de felul în care a lucrat cu Ciprian Mega.

Valeriu Andriuță s-a gândit că oamenii vor face legătura cu rolul lui de preot din După dealuri, dar partitura este foarte diferită, așa că a acceptat să se implice în acest proiect. Joacă în film și fiica lui, Vanessa Andriuță, iar soția, Iulia Andriuță, semnează montajul.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
 
   
(27.01.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ciprian mega, dimineata care nu se va sfarsi film, ela ionescu, filme romanesti, liviu marghidan, romanian movies, valeriu andriuta

Opinii: