REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDezbatere „Touch Me Not – Politicile corpului”, cu Adina Pintilie


     Touch Me Not, filmul realizat de Adina Pintilie, intră în cinematografele din România cu aura premiilor de la Berlinale 2018 – Ursul de Aur și Premiul pentru cel mai bun debut.
     Povestea are o structură narativă ficțională – o femeie cu probleme fizice ca urmare a unei traume emoționale legate de soțul invalid, de unde și titlul (Nu mă atinge-mă, în limba română), pe care autoarea aduce personaje și povești adevărate, găsite în urma unei îndelungate documentări. Dificultatea abordării tabuurilor legate de intimitate, sexualitate, disfuncționalități fizice este dublată de noutatea limbajului cinematografic. Câștigat de poveste, de ritmurile tensionate și ciudate ale muzicii, vezi apoi camera de filmat și pe directorul de fotografie George Chiper-Lillemark, vezi platoul de filmare și pe regizoare în dialog cu personajele. Mai multe straturi de ficțiune și realitate se întrepătrund într-o țesătură sofisticată.
     Complexitatea și originalitatea acestei pelicule au generat nevoia de dialog cu spectatorii, în prezența echipei. Proiectul ”Touch Me Not – Politicile corpului”, cu proiecții urmate de dezbateri, întregește experiența cinematografică. După succesul de la Berlinale, filmul a circulat în peste 50 de festivaluri. Așa a fost prezentat și la Muzeul de Artă Modernă in New York, la Dok Leipzig, la premierele din Marea Britanie, Polonia sau Mexic. Același lucru se petrece și în România, unde începe un turneu național de proiecții urmate de dezbateri. Adina Pintilie, producătoarea Bianca Oana, protagoniștii Laura Benson, Hanna Hoffman, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann sunt prezenți la întâlnirea cu publicul.
     După conferința de presă, la proiecția și dezbaterea de la Cinema Elvire Popesco din București au participat Adina Pintilie, Laura Benson, Hanna Hoffman. Discuția a fost moderată de Alexa Valianatos, reprezentantă a asociației MosaiQ.
     Evenimentele organizate în țară și în străinătate sunt susținute de Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei, DACIN SARA, Institutul Cultural Român.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
   
(15.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina pintilie, adina pintilie ursul de aur la berlin, bianca oana, manekino film, politicile corpului dezbatere, touch me not film

Opinii: