REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Despre memorie și reprezentare, în Competiția Internațională BIEFF 2019


     Într-un cadru mai larg, una dintre abilitățile cinemaului care continuă să fascineze și în zilele noastre este cea de atomizare. Fie că a trăit sau nu pe pielea lui evenimente și experiențe extraordinare care se derulează pe un ecran, spectatorul ajunge să înțeleagă orice tip de mesaj transmis în mediul cinematografic, grație mijloacelor de stimulare a empatiei. Inclus în Competiția Internațională a Bucharest International Experimental Film Festival, programul Healing Voices: Remembrance and Reenactment este un punct de intersecție a cinci scurtmetraje recente care și-au găsit metodele de prezentare și reprezentare chiar în nucleul mediului.
     Șapte escorte masculine înfruntă camera de filmat în timp ce își ascultă propriile povești, spuse cu propriile voci în Blue Boy, scurtmetrajul lui Manuel Abramovich, recent premiat cu Ursul de argint la Berlinală. Fie că e amuzat, neimpresionat sau mișcat de propria poveste, fiecare se simte intimidat de prezența camerei. Produs cu participare românească din partea editorului Cătălin Cristuțiu și a producătorului artistic Bogdan Georgescu, filmul a mai fost prezentat România anul acesta, la TIFF.
     De la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a primit o Mențiune specială din partea juriului, vine și Omarska (regia Varun Sasindran), inspirat din tragediile din lagărul de concentrare din nordul Bosniei și Herțegovinei. Filmul construiește un memorial virtual, îmbinând materiale de arhivă, înregistrări video și declarații ale supraviețuitorilor Războiului Bosniac într-o animație 3D.
     O compilație eclectică de material found footage, animație CGI și secvențe reconstituite, Demonic, cel mai recent scurtmetraj al Piei Borg, abordează memoria colectivă dintr-o altă perspectivă. Faimoasa poveste din spatele best-seller-ului scris de Lawrence Pazder și Michelle Smith, legată de criza americană optzecistă a abuzurilor sexuale din creșe, este prezentată prin diferite metode, formate și materiale în filmul care a avut premiera la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique.
     Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 6 și 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Instituto Cervantes, Cinemateca Union, POINT și Cinema PRO.
     Detalii: www.bieff.ro
(22.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: blue boy film, bogdan georgescu, catalin cristutiu, competitia bieff 2019, healing voices: remembrance and reenactment

Opinii: