REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDescoperă orașul la UrbanEye Film Festival


     Cea de-a cincea ediție a UrbanEye Film Festival este în desfăsurare până duminică, 11 noiembrie. UrbanEye Film Festival propune publicului  filme ce au drept personaj principal orașul, dar și evenimente conexe despre viața urbană, tema centrală anul acesta fiind locuirea, explorată sub diversele ei forme.
     O parte din filmele din program sunt urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu invitați speciali din România sau din străinătate, la Cinema Elvire Popesco. Printre invitații speciali din străinătate ce vor participa la discuții cu publicul se numără: Karsten Michael Drohsel (Germania), game developer și urban artist,  Krzysztof Ingarden (Polonia),  arhitect și profesor universitar, precum și regizorul Klearjos Eduardo Papanicolaou (Mexic/Grecia).
     Karsten Michael Drohsel este creatorul conceptului de „gamicipation” (dezvoltarea practicilor participative prin intermediul jocurilor). Acesta va fi prezent pentru o discuție cu publicul la finalul proiecției filmului ,,Jucând pentru lumea reală/Gaming the real world”, pe 9 noiembrie, de la ora 17:30 la Cinema Elvire Popesco. De asemenea, pe 10 noiembrie, ora 10:30, Karsten Michael Drohsel va susține atelierul Playing Bucharest -  cu scopul de a descoperi zone din oraș prin intermediul jocurilor.
     Tot pe 9 noiembrie, publicul va face cunoștință cu Krzysztof Ingarden, decan al Facultății de Arhitectură și Arte Frumoase (AFM) a Universității din Cracovia și producător al filmului Ideea este esențială. Pasiunea pentru arhitectură a lui Andrzej Wajda/ The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda. Filmul, urmat de Q&A va fi prezentat pe 9 noiembire, la ora 19:30 la Cinema Elvire Popesco.
     Klearjos Eduardo Papanicolaou, regizorul filmului Dispariția lui Robin Hood/The Disappearance of Robin Hood, despre Robin Hood Gardens, va fi prezent la proiecția filmului din data de 10 noiembrie, ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.
     Alte vizionări urmate de Q&A-uri sunt Malul mării/Coastland, ce prezintă o narațiune fictivă inspirată din documentarea istoriei arhitecturale a Coastei de Vest a Mării Negre, proiecție ce va fi urmată de o discuție cu regizoarea filmului, Miruna Dunu, dar și No Man’s Land, despre așezările informale din România, film urmat de o discuție cu Ana-Maria Elian, urbanist și Director de programe în MKBT:      Make Better, o organizație care activează în dezvoltare locală și regenerare urbană și Ioana Petrache, Project Manager la Fundația PACT.
     Pe lângă filme și atelierul Playing Bucharest, UrbanEye Film Festival propune și alte evenimente ce invită la descoperirea orașului: expoziția LO±VE. 100 de ani de locuire și vecinătate în România, și ARound: the City as canvas for digital AR art & stories.
     Detalii: urbaneye.ro
 
(08.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinetipar, festival de film despre arhitectura, urbaneye film festival 2018, urbanism

Opinii: