REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDescoperă DELTA BUCUREȘTIULUI la MARe, din 6 iunie


     Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARea Muzeului de Artă Recentă din București (MARe).
Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an. Este povestea unui teren viran.
     În anii‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti.
Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare cu specii protejate de plante și animale, un parc natural protejat.
     „Eva Pervolovici propune o altă perspectivă, una memorialistică și personală” nota Ionuț Mareș pentru Ziarul Metropolis, după premiera mondială a filmului, ce a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
     „Delta Bucureștiului înseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în pușcărie. Aștept cu nerăbdare să împărtășesc aceste experiențe cu publicul românesc, să ne lansăm împreună într-o discuție despre trecut și despre ce rămâne în prezent.” declară Eva Pervolovici.
     Filmul, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existență…. E o lecție straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înțeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuși va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră.”
     Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival – Cel mai bun documentar, Berlin Film Week – Cel mai bun scenariu și nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru Premiul de Excelență în Antropologie Vizuală, Delta Bucureștiului este o producţie Marmita films și Strada Film Internațional, în co-producţie  cu Neyrac Films, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée (Franța), Centrului Național al Cinematografiei (România), La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM și SACEM. Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.
Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului, iar pe pagina de Facebook pot afla mai multe detalii despre Delta Bucureștiului, dar și zilele în care documentarul va fi arătat în cadrul muzeului.
     Delta Bucureștiului este distribuit de Strada Film Internațional și va putea fi văzut în cinematografe în toamna acestui an. Până atunci, cinefilii sunt așteptați la MARe – Muzeul de ArtăRecentă unde, pe lângă film, se pot bucura de expoziția curentă a muzeului. Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, IQ Ads, Smark, LiterNet, Cineghid, Munteanu Recomandă, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.

 
(1.06.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada condeescu, delta bucurestiului documentar, eva pervolovici, marmita films, strada film

Opinii: