REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDELTA BUCUREȘTIULUI, de Eva Pervolovici, în cinematografe din 23 septembrie


     Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran devenit deltă.
     În anii‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată în Închisoarea Văcăreşti. Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare, cu specii protejate de plante și păsări, un parc natural protejat.
     „Delta Bucureștiulu iînseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în pușcărie. M-am bucurat și m-am emoționat de diferitele reacții ale publicului internațional. Dar Delta Bucureștiului se adresează în primul rând spectatorilor din România. Este un film ancorat în istoria noastră recentă și în același timp un semn de întrebare aruncat spre viitor. Mă bucur că din luna septembrie voi însoți prin toată țara filmul, voi avea ocazia de a răspunde la întrebări și de a purta un dialog cu un public cât mai larg.”spune Eva Pervolovici.
     Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și a fost expus ulterior la MARe – Muzeul de Artă Recentă, iar spectatorii bucureșteni au avut ocazia să-l vadă într-o avanpremieră la Grădina cu filme, urmând ca din 23 septembrie să poată fi văzut și în cinematografe.
     Delta Bucureștiului, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existență…E o lecție straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înțeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuși va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră.”
     Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival – Cel mai bun documentar, Berlin Film Week – Cel mai bun scenariu și nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru Premiul de Excelență în Antropologie Vizuală, Delta Bucureștiului este o producţie Marmita films și Strada Film Internațional, în co-producţie  cu Neyrac Films, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Național al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France, în parteneriat cu CNC, SocietateaRomână de Televiziune, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM și SACEM. Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.
Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului. Documentarul este distribuit în România de Strada Film Internațional și va putea fi văzut în cinematografele din țară din 23 septembrie.
Parteneri media: Radio Guerrilla, ZileșiNopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, IQ Ads, Smark, LiterNet, Cineghid, Munteanu Recomandă, AARC.ro - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.
Detalii: facebook
(26.07.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada condeescu, delta bucurestiului documentar, eva pervolovici, marmita films, strada film

Opinii: