REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„De ce eu?”, premiera mondială la Kino International Berlin


Echipa filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, a venit la premiera mondială din secţiunea Panorama Special de la Berlinale.

     La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, au fost actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea.
La eveniment au participat şi co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, monteurul Lemhényi Réka, designer-ul de costume Szélyes Andrea, sunetiştii Florin Tăbăcaru şi Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu. După proiecţie, echipa a răspuns întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A. 
Filmul are premiera în România pe 27 februarie. 
     De ce eu?, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenţia presei internaţionale încă de la prima proiecţie cu public de la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicaţia americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a ţării în tranziţie, „atractivă vizual şi solid realizată”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că filmul va avea impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată, şi va contribui la schimbarea direcţiei în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen. 
Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie că „filmul capătă, în cea de-a doua parte, un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România”. 
„Impecabil şi atent la fiecare detaliu”, notează şi renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. 
De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei ţări corupte, fără să-şi piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment”, notează East European Film Bulletin. „Giurgiu demonstrează, încă o dată, că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens), cât şi întrebările profunde legate de corupţia morală, favorizându-le totuşi pe acestea din urmă”. 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. 
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film. 
Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, prin ICR Berlin, şi Uniunea Cineaştilor din România.
Detalii: facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andreea vasile, berlinale 2015, de ce eu, emilian oprea, mihai constantin, premiera mondiala de ce eu, tudor giurgiu

Opinii: