REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„De ce eu?”, premieră mondială la Festivalul de la Berlin


Pelicula regizată de Tudor Giurgiu va avea premiera mondială în selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie).

Filmul va fi proiectat în secţiunea Panorama Special, dedicată premierelor din cinema-ul independent şi producţiilor americane. 
Pe 11 februarie, la ora locală 20.00, regizorul şi o parte din echipă vor lua parte la proiecţia de gală de la Kino International. Echipa se va întâlni şi cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă transmise online. Este cea de-a doua selecţie a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin. Legături bolnăvicioase a fost proiectat în Panorama 2006. 
De ce eu? a avut câteva vizionări speciale în Bucureşti şi Cluj şi va fi lansat în cinematografe pe 27 februarie. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. 
Eroul din film, Cristian, este un tânăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. 
În rolul principal apare Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Oprea poate fi văzut şi în lungmetrajul Autoportretul unei fete cuminţi, regizat de Ana Lungu şi selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, dar şi în următorul film al lui Marian Crişan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc” scrisă de Ioan Slavici. 
Distribuţia peliculei De ce eu? e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu
Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov. 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. 
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market. 
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Detalii: facebook
 

Cuvinte cheie: de ce eu, emilian oprea, festivalul de film berlin 2015, film romanesc, libra film, marius panduru, tudor giurgiu

Opinii: