REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„De ce eu?”, premiat la Festivalul Internaţional de Film Zerkalo, Rusia


Regizorul Tudor Giurgiu a câştigat duminică, 14 iunie, Menţiunea Specială pentru „înaltul profesionalism în lucrul cu actorii din filmul De ce eu?”.

     Festivalul Internaţional de Film Zerkalo (Oglinda) este dedicat marelui cineast Andrei Tarkovski şi organizat în oraşul Ivanovo, Rusia.
Trofeul i-a fost înmânat lui Tudor Giurgiu de renumitul regizor rus Aleksandr Sokurov, membru al juriului competiţiei, alături de Emmanuel Carrère, Serghei Choban, Maria Mironova, Fridrik Thor Fridriksson, Ilia Kutik, Krzysztof Gierat, Pavel Kaplevici şi Alina Rudnitskaia.

Preşedintele festivalului este Pavel Lungin, cunoscut pentru Taxi Blues, Luna Park sau Ostrov. 
Următoarea proiecţie pentru De ce eu? este la Festivalul Internaţional Art Film Fest, ajuns la a 23-a ediţie (19-26 iunie). Festivalul are loc în Trenčianske Teplice şi Trenčín din Slovacia. De ce eu? va fi proiectat în secţiunea European Corner, dedicată celor mai importante producţii europene recente.
     După premiera de televiziune din această lună, din 14 iunie, De ce eu? poate fi vizionat online pe platforma HBO GO. Filmul este disponibil atât pentru publicul internaţional, pentru cel din România şi Republica Moldova.
Pe marele ecran, De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 55.000 de spectatori. În Piaţa Unirii Open Air, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a strâns peste 2000 de spectatori. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi a câştigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru Cel mai bun film din Balkan Competition, la Festivalul de Film de la Sofia.
Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea. Distribuţia este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Detalii: facebook  
 

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: de ce eu film, emilian oprea, libra film, tudor giurgiu

Opinii: