REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„De ce eu?” - aproape 20.000 de spectatori în cinematografe


De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost văzut deja de 19.924 de spectatori în România, la avanpremiere şi proiecţii speciale, cu încasări de 276.355 lei.

De ce eu? rulează din 27 februarie în 60 de săli din peste 25 de oraşe. Proiecţiile speciale în prezenţa echipei continuă la Timişoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanţa (6 martie, Cityplex), Bistriţa, Buzău, Fălticeni, Piatra-Neamţ, Târgovişte, Buzău, Suceava şi altele. Programul este actualizat permanent pe site-ul filmului. 
În paralel cu filmul a fost lansată şi campania „Singur împotriva tuturor”, iniţiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) şi HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către şefi de instituţii, politicieni sau magistraţi împotriva celor mulţi care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Sunt aşteptate poveşti ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituţii, să demaşte ilegalităţi şi abuzuri, să schimbe legi. 
Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea şi a presiunilor exercitate asupra sa. 
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, iar distribuţia este întregită de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. 
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film. 
Detalii: deceeu.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cazul cristian panait, de ce eu, emilian oprea, tudor giurgiu

Opinii: