REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDan Chișu visează „cai verzi pe pereți”


Atunci când nu scrie sau călătorește, Dan Chișu își permite luxul să facă filme pe banii Iui. Cu toate astea, nu se consideră un om bogat. Deși știe foarte bine cum se fac banii în România.
 
Nicoleta Nicolae: Lansați Și caii sunt vezi pe pereți. La ce trebuie să se aștepte publicul?
Dan Chișu: La o poveste despre ceea ce ne înconjoară în fiecare zi în România. Iluzia îmbogățirii peste noapte, fără muncă. Este o comedie amară. Poate încearcă să introspecteze destinul unui om la 50 de ani care, depășit de informatizarea vieții de zi cu zi, cade în plasa unei țepe pe net. Ceea ce ar demonstra că schimbarea condiției într-o clipă nu poate fi și un moment fericit.
N.N.: Și de ce trebuie să vedem acest film?
D.C.: Pentru că este un film românesc, pentru că este actual și pentru că îți va smulge multe zâmbete până când poate va apărea și o lacrimă.
N.N.: Din distribuție fac parte, printre alții: Oreste, Dragoș Bucur și Adrian Titieni. Cu care dintre ei sunteți la prima colaborare?
D.C.: Din distribuție fac parte mai mulți actori excepționali. În afară de Titieni, în rolurile principale mai sunt Anca Florescu, Tudor Smoleanu si lonuț Vișan. Cu Dragoș Bucur și Oreste am mai lucrat, dar colaborarea mea cu Adrian Titieni, prima de altfel, a fost magistrală. Am muncit împreună pentru conturarea personajului aproape o lună de zile înainte de începerea filmărilor.
N.N.: De unde a venit ideea filmului?
D.C.: Am citit pe vremuri o statistică despre oamenii săraci care câștigă la loto. Și reieșea de acolo că toți, dar absolut toți, fără excepție, după ce au câștigat la loto, au devenit nefericiți. Pentru că, dacă ai o condiție materială precară, nu mai poți trăi în mediul în care trăiai înainte, pentru că nicio rudă, niciun vecin, niciun prieten nu ar putea înțelege de ce nu împarți banii cu ei, după ce până atunci ai împărțit berea, grătarul, bătătorul de covoare și, la nevoie, ați zugrăvit împreună sau reparat hârbul de Dacie din fața blocului. Și tu, om cinstit, vrei să îi dai și lui niște bani, însă problema e că el se așteaptă la mai mulți și, uite așa, te cerți cu toată lumea din jur pentru că esti milionar peste noapte. Și dacă iei decizia să te muți în tabăra cealaltă, a milionarilor, tot nefericit vei fi pentru că ei, milionarii care „au muncit” banii, nu vor vedea în tine decât un fraier bogat și nu se vor gândi decât la... cum să-ți ia banii. Și, uite așa, rugămintea omului sărman către cel de sus, „Fă-mă, Doamne, să câștig la loto ca să fiu și eu fericit” nu se știe dacă își atinge scopul.
N.N.: Și până la urmă, cum te poți îmbogăți în România, fără să câștigi la loto?
D.C.: Să fii la locul potrivit, la momentul oportun, să faci afaceri cu statul în regim de monopol, să moștenești un unchi din Amercia sau să muncești mult de tot. Dar nimeni nu alege varianta cea mai grea.
N.N.: Dumneavoastră sunteți un om bogat?
D.C.: Aici ar urma răspunsul ăla penibil cu... eu sunt bogat sufletește. Bogăția e relativă, dar eu prefer să spun că pot să-mi permit luxul să fac filme pe banii mei. Nu știu cât o să mai pot, dar asta oare înseamnă că sunt bogat? Poate aș fi părut mai bogat dacă, în loc de filme, cu banii ăștia mergeam în vacanțe exotice în Caraibe sau îmi cumpăram mașini de lux sau încă o casă....Cred că varianta cu bogăția e relativă.
N.N.: De ce continuați să faceți filme la noi în țară? Și ce proiecte mai aveți în plan?
D.C.: Asta mă întreb și eu... Acum termin un documentar despre Bahoi, celebru pe internet în urma unei sărituri de pe un pod la Năvodari, și un experiment artistic filmat tot cu o cameră pe o cască fixată pe cap. Un pov (point of view) de 70 de minute din viața unui bărbat duplicitar într-o relație atât cu soția cât și cu amanta. De existau alte proiecte în străinătate, în Franța de exemplu... Dar să vedem, a zis orbul....
N.N.: În afară de filme, ce alte activități mai are Dan Chișu?
D.C.: Scriu și călătoresc, atunci când nu sunt pe barcă în Mediterană sau nu fac filme... Bogat, nu?
 
 
(ProTv Magazin, 1 noiembrie 2012)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan chisu, nicoleta nicolae, si caii sunt verzi pe pereti

Opinii: