REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDaKino 2018


     Competiția de pe piața festivalieră și sălile de proiecție (de cinematografe nu mai vorbim) din ce în ce mai puține și mai solicitate aduc un plus de creativitate din partea managerilor. Organizatorii primului festival de film de după 1989, DaKino, inițiat de Dan Chișu, au găsit modalități să păstreze vitalitatea și originalitatea evenimentului. Cea de-a 27-a ediție s-a desfășurat la ARCUB și la Cinema Muzeul Țăranului Român, fiind organizată de Asociația FAMart (Miruna Berescu) și Fundația DaKino (Dan Chișu), cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB și al Centrului Național al Cinematografiei.
     Competiția de Scurtmetraj DaKino a numărat în acest an 27 de filme, din 16 țări, selectate de criticii de film Ionuț Mareș, Cristi Mărculescu și George Mihalcea.
     Filmele au fost apreciate de un juriu prezidat de Adrian Silișteanu și alcătuit din Asja Krsmanović, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Țăranului, actorul Alec Secăreanu și regizorul iranian Ali Asgari. Din păcate, niciun film românesc nu a primit voturi suficiente pentru a fi premiat.
     În primele zile de festival, Valeriu Andriuță a venit să-și prezinte scurtmetrajul Chers Amis, dar ne-a vorbit și despre celelalte proiecte la care lucrează.
     În afara competiției, au fost vizionări speciale cu Scris/Nescris, regia Adrian Silișteanu, Asfințit, regia Mirona Radu, Totul e foarte departe, regia Emanuel Pârvu.
     Alec Secăreanu a participat și la proiecția filmului Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country, pentru care a fost nominalizat la British Independent Film Award for Best Actor în 2017. Despre experiența realizării acestui film și cum îi marchează cariera actoricească, am vorbit cu Alec Secăreanu la ARCUB, într-o pauză de la îndatoririle de membru al juriului.  
     Trofeul DaKino 2018 i-a fost acordat filmului Marlon, regia Jessica Palud (Franța- Belgia) „pentru simplitatea cu care a descris lumea interioară a unei adolescente și pentru modul în care a transpus vizual povestea”.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: adrian silisteanu, alec secareanu, dan chișu, festivalul dakino 2018, miruna berescu, valeriu andriuta

Opinii: