REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cu destinul nu-i de glumă: ”Dispozitiv 0068”


     La ultima ediţie a festivalului „Anonimul” premiul publicului a revenit scurtmetrajului Dispozitiv 0068 de Radu Bărbulescu. Un premiu meritat şi totodată uşor indus deoarece filmul a fost programat de mult mai multe ori decât celelalte scurte din competiţie.
     Regizorul-scenarist a pornit de la o situaţie relativ comică: în apartamentul unei bătrâne imobilizată în pat este amplasat un lunetist ce trebuie să supravegheze artera pe care urmează să treacă oficilităţile venite la summitul NATO din Bucureşti. Comicul rezidă în contraste. Apartamentul bătrânicios şi modest al proprietarei şi ţinuta bărbatului echipat ca în filme cu cagulă şi mitralieră. Imobilitatea ei şi mişcările lui agile de felină. Tăcerea lor – ea, din pricina bolii; el, pentru că aşa îi cere misiunea – şi limbariţa celui de al treilea personaj, o chiriaşă / infirmieră-de-ocazie care aşteaptă nerăbdătoare să moştenească apartamentul. Acţiunea se înfiripă conform premiselor. După ce încearcă zadarnic să dialogheze cu lunetistul, infirmiera profită de prezenţa lui şi îşi ia liber. Lunetistul, cu nume de cod „omida”, se conformează mesajelor şi instrucţiunilor primite prin staţie. Bătrâna îi urmăreşte mişcările cu o privire din ce în ce mai interesată şi mult mai vioaie decât s-ar fi cuvenit în starea ei letargică. Timpul trece şi brusc comedia basculează în dramă. Bătrâna vorbeşte. Arma se descarcă. Ceilalţi lunetişti reacţionează.
     Privit strict din punctul de vedere al realizării cinematografice, Dispozitiv 0068 este bine filmat de către George Dăscălescu, bine jucat de către Tatiana Iekel şi Toma Cuzin, regizorul-scenarist Radu Bărbulescu are simţul timingului, ştie când să răstoarne situaţia şi să grăbească deznodământul-surpriză.
     Dar cred că Dispozitiv 0068 este mai profund decât pare la prima vedere. Este un film de cameră la propriu şi la figurat care, în esenţă, vorbeşte despre destin. Destinul discreţionar, nemilos, stupid, al cărui agent poate fi oricine - chiar şi o bătrână imobilizată în pat. El loveşte când cu gândul nu gândeşti, refuzându-ţi de pildă o promiţătoare întâlnire de amor, şi acţionează după legi necunoscute nouă. De aceea, Dispozitiv 0068, care la început poate părea un filmuleţ glumeţ, sfârşeşte prin a te pune pe gânduri.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 0068 sniper`s nest film review, alien film, cuzin toma, dispozitiv 0068 film, george dascalescu, radu barbulescu, tatiana iekel

Opinii: