REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCristina Haneș câștigă Pardino d’Oro la Locarno 2017


     António e Catarina, câștigătorul premiului Pardino d’Oro pentru cel mai bun scurtmetraj internațional de la Locarno IFF, este un documentar semnat de regizoarea Cristina Haneș din Oradea. Filmul a fost realizat în cadrul masteratului internațional în cinema documentar DocNomads, ulterior fiind preluat de casa de producție portugheză Terratreme Filmes.
     Cristina a absolvit cursul de cinematografie al școlii de film din Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai și a participat la școala de vară Aristoteles Workshop. Filmat în Lisabona, António e Catarina explorează pe parcursul a trei ani relația dintre un misterios bărbat portughez de 70 de ani și regizoarea de 25 de ani care devine, la rândul său, personaj în film. Regizoarea a fost fermecată de viața solitară și auto-suficientă a bărbatului care își petrece ultimii ani din viață închis în camera sa, observând de la fereastră viața tumultoasă a cartierului decadent Intendente, din capitala portugheză.
     Premiul Pardino d’Oro reprezintă o recunoaștere internațională importantă pentru o tânără aflată la începutul carierei cinematografice. Împreună cu două cineaste colege pe care le-a întâlnit în cadrul programului de masterat, Arya Rothe din India și Isabella Rinaldi din Italia, Cristina Haneș a constituit un colectiv de film numit NoCut Collective. Cele trei regizoare, alături de producătoarea Andra Popescu, sunt în faza de dezvoltare a primului lor lungmetraj documentar filmat în India - A Rifle and a Bag, o co-producție India-România-Germania, proiect finanțat de Asian Cinema Fund din Busan, Coreea de Sud.
     Cristina locuiește în prezent în Oradea. Pe lângă dezvoltarea proiectelor sale, este implicată în proiecte locale de revitalizare a cinematografelor și crearea de platforme alternative de distribuție a filmelor de autor. 
(14.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: antonio si catarina film, cristina hanes, documentare romanesti, locarno iff 2017

Opinii: