REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCristian Radu, premiat la Anim’est 2016


     Chiar dacă titlul în limba română nu sună la fel de bine ca varianta englezească, animația Skateboarding is Not a Crime a făcut impresie foarte bună la Anim’est 2016. Filmul de 3 minute este lucrarea de Master în animație a lui Cristian Radu la UNATC și a primit Mențiune specială pentru film românesc, ceea ce nu e de ici-de colo când e vorba de un juriu internațional la unul dintre cele mai mari festivaluri de film de animație din Europa.
     Atuurile scurtmetrajului sunt prospețimea subiectului, claritatea, umorul, tehnica animației stop-motion. După cum ne-a mărturisit autorul, povestea are o încărcătură personal, pentru că face skateboarding de zece ani și a avut probleme cu poliția, care are o reacție de multe ori exagerată, față de dimensiunea boacănelor. Personajele sunt reprezentate prin vehiculele lor, un skateboard și o mașină de poliție. Simplitatea decorului – o stradă de cartier – a fost dificil de filmat, casele fiind așezate pe o bandă rulantă și mutate, soluție propusă de profesorul Radu Igazsag. Filmările au durat trei luni și realizatorul a fost ajutat  de colega lui de la Regie, Daria Chițimia.  
Este primul flm de animație realizat de Cristian Radu și primul premiu pe care-l primește ca regizor.
(21.11.2016)

Cuvinte cheie: animest 2016, cristian radu, daria chitimia, radu igazsag, skateboarding is not a crime, unatc production

Opinii: