REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCorespondență Astra Film 2016: Documentare românești


     Cea de-a 23-a ediție a festivalului de film documentar de la Sibiu s-a deschis luni seară, pe 17 octombrie, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. La ceremonia de deschidere, Dumitru Budrala, directorul fondator al Astra Film Festival, a vorbit despre selecția de anul acesta și a prezentat echipa Sieranevada, reprezentată aici de Cristi Puiu, Simona Ghiță și Ioana Crăciunescu. Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului în două săli concomitent – Sala Thalia, în continuarea galei, și la sala Universității de Medicină din Sibiu, regizorul și cele două actrițe fiind prezenți pentru a răspunde întrebărilor publicului.
Selecția Astra de anul acesta cuprinde o serie de documentare românești, grupate în secțiuni diferite. Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan) și Cinema, mon amour (regia Alexandru Belc) au avut deja premierele naționale în cadrul TIFF, iar altele au avut, de asemenea, premiere oficiale – Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos (regia Toma Enache), Torna, Torna Fratre! (regia Marian Voicu) sau Împărăteasa Roșie – Viața și aventurile Anei Pauker (regia Radu Gabrea).
     A doua zi a festivalului a fost una aglomerată pentru cei interesați de filmul documentar românesc, cu cele trei filme din secțiunea Armânii proiectate la Sala Thalia, începând de la ora 17.00, și cu altele două din Trecutul recondiționat, la Sala Astra Studio, de la 18.00. Tot de la 18.00, Cristi Puiu s-a întâlnit cu publicul festivalului la SalutBistro.
Mi-am făcut programul alegând cu prioritate filmele care au premiera la Astra. Blocul, regizat de Maria Șalaru, a fost proiectat în cadrul Trecutul recondiționt, împreună cu, deja cunoscutul documentar al lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour. Maria Șalaru a studiat antropologie și filosofie la University College Utrecht, are un Master în Antropologie Vizuală și se pregătește de finalizarea doctoratului ei la Oxford; programul de antropologie vizuală pe care l-a urmat a fost unul teoretic, Blocul fiind primul și singurul ei documentar. Filmul este un talkingheads cu locuitorii unui bloc din Piatra Neamț, orașul natal al Mariei, despre implicarea administratorului, domnul Bud, în gospodărirea spațiului locativ comun. Deși locuitorii sunt majoritar oameni în vârstă, cu venituri modeste, clădirea este una dintre cele mai bine întreținute din zona respectivă. Proiectul a început cu interviuri pe care Maria le-a realizat cu dl Bud, fără intenția de a face un documentar, ci de a le folosi ca instrument în cercetarea ei doctorală, despre transformările apărute în spațiile urbane din fostele țări socialiste. Observând că subiectul este potrivit pentru un documentar, Maria început să realizeze interviuri și cu ceilalți locatari, folosind aparatul de filmat pentru a se apropia de ei și de a participa la viața socială a blocului. Interviurile au fost realizate pe durata unui întreg an și fac parte din lucrarea ei doctorală.
     Cealaltă premieră românească de marți, 18 octombrie, a fost Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi, regizat de Eliza Zdru. Documentarul a fost ultimul film proiectat  în cadrul secțiunii Armânii, alături de celelalte două producții menționate, la Sala Thalia, discuția cu publicul a fost moderată de Vintilă Mihăilescu, iar în continuarea programului a avut loc un concert de muzică armânească.
Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi pornește cu un pretext: regizoarea găsește o fotografie cu străbunicii ei aromâni, care pare să fi fost făcută de Frații Manakia, și pleacă într-o aventură de autentificare a acesteia. Însă călătoria ei este, de fapt, una de (re)găsire a fraților și a istoriei lor autentice, navigând printre numeroasele povești despre ei care circulă în Balcani și pretențiile mai multor state asupra moștenirii lor cinematografice, precum și o călătorie de aflare a identității.
În zilele următoare urmează să aibă loc DocTalks: Lumea online cu Constatin Vica și întâlnirea cu Frederick Wiseman, precum și proiecții ale documentarelor Ține, Doamne, Partizanii, până vin americanii! (regia Ddragoș Zamosteanu), The New Gypsy Kings (regia Liviu Tipuriță) și Însărcinată în România (regia JesúsDelCerro).
 
(19.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2016, cinema mon amour film, cristi puiu, doar o rasuflare film, dumitru budrala, sieranevada film

Opinii: