REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCorespondență Astra 2016: Proiecte în dezvoltare și premii românești


     Prezentările Romanian Docs in Progress au avut loc în ultima zi a DocumentaryTank@AFF, sâmbătă, 22 octombrie. La pitch au participat șase proiecte de documentar aflate în etapa de dezvoltare, organizatorii oferind două premii: 1.500 euro (din partea festivalului) și servicii de post-producție în valoare de 2.000 de euro (din partea Cinelabs România). Fiecare reprezentant a avut la dispoziție 7 minute pentru susținere și trailer, dar și alte 3 minute pentru întrebări.
     Pitch-ul pentru The Northern Republic (regia Manuela Morar) a fost susținut de Claudia Duca, producător executiv al filmului. Documentarul urmărește viața izolată a oamenilor din Orientul îndepărtat rus, în fostele gulaguri din regiunea Kolyma. Filmul a câștigat premiul în valoare de 1.500 euro.
     Premiul oferit de Cinelabs a ajuns la Teach(regia Alex Brendea). Letiția Ștefănescu, monteuza filmului, a susținut prezentarea, Alex Brendea și Irina Malcea, producătoarea, fiind la DocLisboa pentru un alt pitch. Dorin Ioniță este un profesor de matematică din Bistrița, care a renunțat la sistemul convențional de învățământ și ține lecții în sufrageria apartamentului său, folosind o metodă alternativă de a predare. Locuința lui este deschisă mereu copiilor, iar mulți dintre foștii săi elevi au devenit specialiști de succes.
     Alexandra Gulea lucrează la un documentar despre bunica ei de origine aromână, care a murit la vârsta de 93 de ani. Despre Maia – A Portrait with Hands, Alexandra Gulea spune: „Într-o lume care se schimbă continuu, dialectul aromân, singura limbă pe care Maia o vorbește, devine inima identității ei. Memoria colectivă recompune personajul „Maiei”, care trăiește și acționează în mine.” Maia  - A Portrait with Hands a primit o invitație la Institute of Documentary Film, prezența regizoarei acolo este susținută de Institutul Cultural Român.
     Phoniexxx este noul proiect al lui Mihai Dragolea și Radu Mocanu (Roboțelul de aur), care au susținut prezentarea. În urmă cu 2-3 ani, cei doi au început o colaborare cu un studio de video chat pentru realizarea unor reclame, pretext care le-a permis accesul într-una dintre cele mai profitabile afaceri online și începutul filmărilor pentru documentar. Industria de chat erotic poate aduce unei fete până la 10.000 de dolari pe lună, mult peste venitul minim în România (aproximativ 200 de euro). Filmul o urmărește pe Georgiana, una dintre fetele care preferă să-și câștige existența așa, în timp ce-și întreține sora mai mică la facultate în București.
     Un proiect interesant este și cel al Andrei Chirac, Cries and Whispers, despre persoanele care suferă de tulburări de voce în urma unor traume emoționale. Filmul urmărește câțiva dintre pacienții Institutului „Dorin Hociotă” din București, locul unde se pot trata aceste afecțiuni.
     Maria Cinar-Jiga și-a prezentat proiectul In Between, despre o tânără de 26 de ani care, după ce și-a terminat masterul în turism, dorește să rămână în satul ei natal și să se ocupe de păstorit, activitatea tradițională a familiei. Satul se află în nord-estul Maramureșului, la granița cu Ucraina.
     Sâmbăta s-a încheiat cu ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Monica Lăzurean-Gorgan a ridicat Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, câștigat de Doar o răsuflare, iar lui Botond Püsök i-a fost înmânat Premiul pentru regie într-un documentar românesc – Angela. Cristi Puiu a primit Premiul de Excelență.
(24.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival sibiu 2016, botond pusok, cristi puiu, documentare romanesti in dezvoltare, documentary tank aff 2016, monica lazurean-gorgan

Opinii: