REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Conferință: Strategia Eurimages pentru egalitate de gen în industria de film din România


     Strategia Eurimages pentru egalitate de gen în industria de film se desfășoară în perioada 2018-2020 și are ca scop creșterea vizibilității regizoarelor și diseminarea unor bune practici în sectorul audiovizual. În acest sens, pe 12 martie a avut loc o întâlnire la București în care s-a discutat despre programul Eurimages pentru egalitate de gen în contextul industriei de film din România.
     În deschiderea evenimentului au vorbit Anca Mitran (președinte CNC România), Hélène Roos (directorul Institutului Francez) și Catherine Trautmann (președintele Eurimages), iar la discuție au participat Ada Solomon (producător și președinte executive EWA), Anca Damian (regizor, producător), Tudor Giurgiu (regizor, producător), Daniel Mitulescu (producător) și Ana Drăghici (DoP).
     Cu această ocazie, au fost prezentate și datele unei cercetări Eurimages despre prezența femeilor în poziții cheie din industria de film, din care rezultă că acestea sunt sub-reprezentate în domeniu. „Între 2014 și 2017, o medie a participării femeilor în funcțiile principale ale producției de film este de doar 31%, cu procente care diferă în proiectele de animație (25%), documentare (38%) și ficțiune (31%). Dintr-un total de 10.241 de oameni care au lucrat la 712 coproducții, aproximativ 3.165 erau femei”, scrie în broșura Eurimages – Strategy for gender equality in the film industry (2018), publicată pe site-ul instituției. De asemenea, mai multe date despre egalitate de gen în industria de film sunt disponibile online.
     Înaintea discuției, am stat de vorbă cu Ana Drăghici, director de imagine, care ne-a vorbit despre lipsa oportunităților pentru femeile care activează în această profesie. Ana a realizat două lungmetraje – Două lozuri și Povestea unui pierde-vară (ambele în regia lui Paul Negoescu) – și în prezent lucrează la Otto barbarul, în regia Ruxandrei Ghițescu.

     Roberto Olla ne-a explicat mai multe despre programul de egalitate de gen coordonat de Eurimages și despre oportunitățile pe care le oferă regizoarelor.
 
     Discuția a avut loc la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez și a fost urmată de vizionarea filmului Lemonade (regia Ioana Uricaru).
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, ana draghici, anca damian, catalin mitulescu, conferinta eurimages, eurimages strategy for gender equality in the film industry, strategia eurimages pentru egalitate de gen in industrie, tudor giurgiu

Opinii: