REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință de presă ”Pororoca”, de Constantin Popescu


     Anul cinematografic românesc se deschide cu Pororoca, filmul scris și regizat de Constantin Popescu. Producția Scharf Film, distribuită de Bad Unicorn, a intrat în sălile de cinema cu aureola premiului de interpretare primit de Bogdan Dumitrache la Festivalul de la San Sebastian.
     Chiar dacă sună ciudat, titlul este o bună metaforă pentru poveste. Doi soți din clasa de mijloc, simpatici, cu servicii bine plătite și apartament într-o zonă rezidențială, trăiesc drama dispariției unuia dintre copii. Tatăl, care a plecat la câțiva metri distanță de locul de joacă din parc, nu-și mai găsește fata. Nimeni nu a văzut nimic. În afară de ancheta poliției, fără niciun rezultat, cei doi părinți trăiesc drama irealității întâmplărilor. Dacă mama (Iulia Lumânare) trebuie să aibă grijă de celălat copil și hotărește să plece la părinți, tatăl (Bogdan Dumitrache) rămâne să caute, măcinat de sentimentul de vină. Actorul se transformă din bărbatul simpatic, cu umorul și relaxarea omului care se simte împlinit, într-un om distrus, cu obsesii și suspiciuni, cu fața ridată și ochii încercănați, căutând să-și exteriorizeze vina prin transfer. Este umbra bărbatului peste care a trecut valul distrugător (pororoca). 
     La conferința de presă, moderată de Monica Felea, au participat Liviu Mărghidan, Constantin Popescu, Iulia Lumânare, Bogdan Dumitrache, copii Adela Mărghidan și Ștefan Răuș.
     Constantin Popescu a mărturisit că a scris scenariul avându-i în minte pe cei doi actori, mizând pe forța lor actoricească. Regizorul și Bogdan Dumitrache au mai lucrat împreună la Portretul luptătorului la tinerețe, în 2009. De altfel, din echipă au făcut parte directorul de fotografie Liviu Mărghidan, monteuza Corina Stavilă și sound designerul Mihai Bogos, care sunt și pe genericul de la Pororoca.
Liviu Mărghidan este directorul de fotografie al peliculei, dar și producătorul ei. A fost încântat și de faptul că fiica lui, Adela, are un rol în film.
Bogdan Dumitrache a lucrat cu un psiholog pentru rol și a stat de vorbă cu polițiști care anchetează astfel de cazuri, afectați și ei de dramele pe care le văd în fiecare zi.
Iulia Lumânare a simțit încărcătura emoțională a rolului, dar și susținerea permanentă din partea regizorului și a colegului de joc. A aflat abia la San Sebastian că rolul a fost scris pentru ea.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan dumitrache, constantin popescu, iulia lumanare, liviu marghidan, pororoca film, scharf film

Opinii: