REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință de presă ”Miracolul din Tekir”, premieră în 4 martie


     După proiecția filmului la Cinema Elvira Popescu al Institutului Cultural Român, echipa Miracolul din Tekir a fost prezentă la discuțiile cu jurnaliștii și criticii de film Magda Mihăilescu, Manuela Cernat, Valerian Sava, Florin Barbu. Actorii Dorotheea Petre, Bogdan Dumitrache și George Piștereanu, regizoarea Ruxandra Zenide și Alexandru Iordăchescu, co-scenarist și producător, au vorbit despre dezvoltarea proiectului, realizarea filmului, echipă. Miracolul din Tekir este o co-producție româno-elvețiană a casei de producție Elefant Film (înființată în Elveția de către Ruxandra Zenide), cu sprijin CNC, și are premiera românească în 4 martie. Filmul a avut deja premiera la Festivalul de la Zurich, unde a primit Premiul Emerging Swiss Talent și a fost proiectat la Berlinale 2016.

     Alexandru Iordăchescu, scenarist și producător, ne-a vorbit despre ideea de la care a pornit în scrierea scenariului, despre colaborarea cu Ruxandra Zenide și problemele de producție. Cei doi cineaști sunt căsătoriți, au un copil și locuiesc în Elveția.

     Ruxandra Zenide ne-a vorbit despre echilibrul creat între cele două actrițe cu roluri principale, Dorotheea Petre și Elina Löwensohn, foarte diferite, dar amândouă cu prezență puternică pe ecran. Ruxandra Zenide și Dorotheea Petre au mai colaborat la pelicula Ryna, pentru care au fost premiate la festivaluri internaționale.

      Rolul Mara din Miracolul din Tekir a fost scris special pentru Dorotheea Petre. Actrița are și o școală de actorie, despre care a vorbit cu criticul de film Magda Mihăilescu în interviul săptămânii.

     Bogdan Dumitrache are rolul unui preot de țară, văduv și însingurat, care-și pune întrebări, partitură pentru care s-a documentat împreună cu un preot tânăr. Actorul are mai multe proiecte profesionale pentru acest an, dar și unul personal, pentru că așteaptă nașterea celui de-al doilea copil.

     George Piștereanu are în film rolul unui gigolo, plătit de Lili (Elina Löwensohn) pentru sex. Actorul ne-a povestit despre filmări, modul de lucru cu o echipă românească, dar și în străinătate, unde a avut colaborări. Acum este în repetiții cu un musical, ”Medeea, mama mea”,  la Teatrul Național din București.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex iordachescu, bogdan dumitrache, conferinta de presa miracolul din tekir, dorotheea petre, george pistereanu, miracolul din tekir film, ruxandra zenide

Opinii: