REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință de presă: „Autoportretul unei fete cuminți”, regia Ana Lungu


     Autoportretul unei fete cuminți, cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, e povestea emancipării unei tinere. Pe scurt, Cristiana e o fată bine crescută, dintr-o familie burgheză, are 30 de ani, lucrează la teza ei de doctorat pe structuri de rezistență și, pentru prima oară, pare să își dea seama că e mai autonomă decât a fost învățată că ar putea fi. Construcția minimală a narațiunii nu stabilește parametri ficși în care personajul să se dezvolte și nici nu îi impune un prag pe care ar trebui să îl atingă. Structura narativă laxă e simetrică felului în care Cristiana plutește în nesiguranța ei: obișnuită  să i se spună cum stau lucrurile (relația cu tatăl ei funcționează astfel), acum că rămâne singură într-un apartament mare, se confruntă cu faptul că nu știe foarte bine cum să își asume independența. Filmul nu o protejează pe Cristiana de critică, nu în sensul în care acțiunile ei ar fi motivate, dar îi lasă spectatorului spațiu pentru înțelegere și empatie. De altfel, e ceva plăcut la discreția prin care e redată vulnerabilitatea ei: într-un fel, stilul regizoral al Anei Lungu păstrează distanță și, în același timp, tocmai asta o expune.
     La conferința de presă, câțiva dintre membrii echipei de filmare au fost prezenți și au povestit despre particularitățile unui film produs în regim independent, cu buget foarte redus, care impune soluții creative. Ulterior, am stat de vorbă cu fiecare dintre ei – regizoarea Ana Lungu și producătoarea Anca Puiu, actorii Elena Popa, Emilian Oprea și Iris Spiridon.
  

     Elena Popa este actrița care o interpretează pe Cristiana. Filmul are puține personaje, tot la fel de puține evenimente, și spectatorii sunt tot timpul cu personajul ei. Am rugat-o să ne povestească cum s-a raportat la personajul ei și cum a fost să lucreze cu Ana Lungu.

     Iris Spiridon este regizoare de teatru și bună prietenă cu Ana Lungu. În film o joacă pe prietena Cristianei - practic, spune ea, se joacă pe ea însăși. Iris a vorbit despre cum era lucrul pe platou și cum i-a ajutat atmosfera familiară și intimă.

     Personajul interpretat de Emilian Oprea are o aventură extraconjugală cu Cristiana. Actorul a jucat în Autoportretul unei fete cuminți înainte de filmările lui Tudor Giurgiu la De ce eu?, deși cel din urmă a avut premiera mai devreme. Emilian a povestit despre cum a fost să lucreze Ana Lungu și cum s-a raportat la personajul său.

     Ana Lungu a mai regizat, împreună cu Ana Szel, Burta balenei (2010), Autoportretul unei fete cuminți fiind cel de-al doilea lungmetraj al său. Regizoarea a lucrat cu actori profesioniști (Elena Popa și Emilian Oprea) și cu neprofesioniști – părinții și prietenii ei –, iar asta a implicat un regim special de lucru.

     Anca Puiu, producătoarea filmului, a vorbit cu echipa AaRC despre provocările unei filmări independente.
Imagine: Dan Țuculescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana lungu, anca puiu, autoportretul unei fete cuminți film, elena popa, emilian oprea, self-portrait of a dutiful daughter film

Opinii: