REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConcurs pentru juriul de copii de la KINOdiseea 2014


Membrii juriului la KINOdiseea (14-19 noiembrie) sunt aleşi prin concurs, aşa că toţi copiii care iubesc filmul sunt invitaţi să participe.

Cea de-a şasea ediţie a festivalului are animații 3D, Competiţie cu cele mai noi producţii internaţionale pentru publicul tânăr, în premieră în România, o retrospectivă cu filme clasice, numeroase scurtmetraje europene, workshopuri de educaţie cinematografică, sesiuni de Q&A cu echipele de filmare, petreceri tematice şi întâlniri cu actori şi regizori români şi străini. Copiii sunt aşteptaţi la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie. 
Sunt deja confirmate 15 filme în competiţia oficială şi în Panorama, peste 100 de scurtmetraje pentru copii cu vârsta între 3 şi 15 ani, dar şi pentru părinţii lor. Titlurile din Competiție au avut premiera mondială în 2014, la festivaluri de la Berlin şi Toronto. 
Pentru participarea la concursul pentru juriu, copiii cu vârste între 8 şi 14 ani sunt invitaţi să trimită o scurtă recenzie a unui film (între 100 şi 250 cuvinte) la adresa contact@kinodiseea.ro, până la 31 octombrie. Câştigătorii vor avea parte de o experienţă unică, de şansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaşte profesionişti din lumea filmului şi de a se bucura de numeroase surprize. 
KINOdiseea oferă un context prielnic discuţiilor despre relaţia copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa profesori, părinţi, bunici. Pe lângă proiecţii, organizează ateliere unde copiii interacţionează cu profesionişti din domeniul cinematografiei. Actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. 
Anul acesta, invitată specială este actriţa Maia Morgenstern.  
În selecţia de filme din competiţie sunt şi aceste titluri: 
Cea mai nouă producție a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Cannes şi va fi proiectat, în premieră, în România. Regizorul îl numește “o aventură clasică pentru copii mici şi mari, cu vârste între 4 şi 144 de ani”, care îi îndeamnă să pună la îndoială orice formă de autoritate, căci părinţii nu au întotdeauna dreptate. 
Regizată de Esben Toft Jacobsen şi inspirată de mitologia scandinavă, animaţia Beyond Beyond / Tărâmul Regelui Înaripat este povestea iepurașului Johan, plecat în căutarea mamei răpite de puternicul Rege Înaripat. 
De la producătorii filmului francez de animație Zarafa, cel mai iubit film la cea de-a patra ediție KINOdiseea, ajunge în premieră în România Loulou, L’Incroyable Secret, câștigător al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animaţie în 2014. Animaţia urmărește aventurile şi pericolele înfruntate de micuţul lup Loulou şi prietenul său, iepurele Tom. 
Regizată de Mathias Malzieu şi Stéphane Berla şi produsă de Luc Besson, fermecatoarea animaţie fraceză Jack and the Cuckoo-Clock Heart ignoră orice limită de vârstă a publicului. Animaţia-musical transmite căldură şi umanitate prin personajele atent şlefuite şi cucereşte prin atmosfera de basm, combinată cu elemente gotice şi victoriene, care amintesc de stilul lui Tim Burton. 
Din secţiunea Competiţie face parte şi To see the sea, filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl. Acţiunea este filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui François Truffaut din 400 de lovituri, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea. 
KINOdiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa - Kristiansand International Children's Film Festival (Norvegia), Zlin Film Festival (Cehia), International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia) şi Ciné-Jeune de l'Aisne (Franţa). 
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5. Un proiect finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România, cu sprijinul Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, şi al Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română.
Detalii: kinodiseea.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema studio, cinemateca eforie, festivalul international de film pentru copii kinodiseea, kinodiseea 2014

Opinii: