REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConcluzii la finalul Festivalului Europalia


     Coordonatorul participării României la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA (2019 - 2020), Institutul Cultural Român, a reunit recent o bună parte a celor care au contribuit la acest program de țară. Întâlnirea a avut loc în Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).
     „Retrospectiva de filme de la Bruxelles din cadrul EUROPALIA, pe plan internațional, a fost prima de o asemenea anvergură din istoria cinematografiei române. Niciodată nu au fost reprezentate, în străinătate, un număr atât de mare și de semnificativ de filme românești. Acest lucru a fost posibil, întâi de toate, datorită unui interes crescând în străinătate pentru cinematografia română. În ultimii 15-20 de ani, odată cu apariția noului val de film românesc, cinematografia română s-a ridicat la discursul superior al cinematografiei de artă internațional. Odată cu inventarea aparatului de filmat, arhivele de imagine în mișcare au devenit un loc în care noi am depozitat istoria. De aceea, importanța pedagogică a unei retrospective este în continuă creștere. Ar trebui eliminate niște minusuri pedagogice care persistă din cauza  unei organizări învechite a învățământului superior. Să speram că încet lucrurile vor merge în direcția asta și o să încercăm să ne racordăm la dezideratele unei culturi cinematografice, care în alte părți sunt mult mai avansate. Pentru că altfel, toată mișcarea asta numită Noul Val Românesc ar sucomba din lipsă de public, din lipsă de discurs critic cu impact, din lipsă de cinematografe, așa cum s-a întâmplat de câteva ori în istoria culturii române. Filmul românesc prezentat în EUROPALIA ROMÂNIA ne-a dat speranțe că merită să rămânem optimiști”, a declarat Andrei Ujică.
     Peste 200.000 de persoane au fost prezente la cele 250 evenimente care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului, în cadrul Festivalului EUROPALIA. Expoziția-far „Brâncuși. Sublimarea formei” de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR a înregistrat un record de vizitatori: în total, până la 2 februarie 2020, expoziția curatoriată de Doina Lemny a fost vizitată de 116.000 de persoane din toate colțurile lumii.
     Totodată, Muzeul Naţional de Istorie a României este coordonatorul, alături de ICR, a două expoziții de istorie, cu obiecte de patrimoniu şi tezaur, care rămân deschise în EUROPALIA până pe 26 aprilie 2020.  Este vorba despre expoziția „Dacia Felix“, care, până la 1 martie, a fost vizitată de 24.684 de persoane, și despre „ROOTS - Civilizaţia Neolitică/Epoca Bronzului pe teritoriul României”, care a avut 5.043 de vizitatori până la  9 martie 2020, potrivit datelor transmise de EUROPALIA International.
     Detalii: Institutul Cultural Român
(13.03.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei tanasescu, andrei ujica, europalia romania 2019 2020, institutul cultural roman, videogramele unei natiuni

Opinii: