REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Concertul”, proiectat de Ziua Francofoniei la Istanbul


     Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un eveniment dedicat Zilei Francofoniei. Le Concert, de Radu Mihăileanu, ajunge la iubitorii celei de-a șaptea arte joi, 28 martie 2019, la ora 19.30, la Institutul Francez din Istanbul, Istiklal Caddesi Nr. 4, Beyoglu.
     În fiecare an, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează „Ziua Internațională a Francofoniei” prin diverse manifestări culturale, fiind stabilit drept un eveniment din anul 1998.
     Având un fundament profund cultural, menit să promoveze cultura membrilor săi, dar şi să intensifice cooperarea culturală şi tehnică dintre aceştia, proiectul francofon a evoluat neîncetat, astfel că Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
     Concertul spune povestea lui Andrei Filipov, fostul dirijor renumit al Orchestrei Bolshoi, care în urmă cu treizeci de ani a fost concediat pentru că a angajat muzicieni evrei. Acum el este om de curățenie la Bolșoi și află întâmplător că Teatrul Châtelet din Paris invită orchestra de la Bolșoi să cânte acolo. Se hotărăște să-și strângă foștii muzicieni și să plece la Paris în locul actualei orchestre a teatrului. El vrea ca în orchestra de vechi muzicieni evrei sau țigani să vină, ca vioara întâi, Anne-Marie Jacquet o tânără virtuoază. Dacă vor reuși să depășească toate greutățile întâmpinate acest concert foarte special va fi un triumf.
     Detalii: www.icr.ro
(11.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: concertul film, institutul cultural roman istanbul, radu mihaileanu, ziua francofoniei

Opinii: