REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConcertele Alter-Native 25


     Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native din Tîrgu-Mureș a pregătit, pe lângă filmele din program, și concerte de jazz, blues şi rock.
     În prima zi a festivalului, miercuri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 19.30, publicul este invitat la un concert inedit susţinut de Földes László Hobo, din Ungaria. Concertul, intitulat „Tren încet”, cuprinde 15 cântece aparținând lui Bob Dylan, traduse în maghiară de Hobo. Hobo va fi acompaniat de Brády Márton (chitară), Gál István (baterie), Igali Csanád (clape), Kiss Zoltán (chitară) şi Pengő Csaba (contrabas).
     Joi, de la ora 19.45, cei interesaţi vor avea ocazia de a asculta primul concert susţinut la Tîrgu-Mureş de Tandemul Baza de Furaj. Recitalul duetului format din Gőz László (scoici, trompetă bass) şi Szemző Tibor (flaut, naraţie) este un fel de dezvoltare și expansiune live a universului muzical compus de Szemző Tibor pentru filmul 1945. Materialele vizuale ale acestui spectacol neconvențional sunt completate de fragmente din film și cadrele neincluse filmate în alb-negru de Ragályi Elemér, respectiv fotografii de epocă.
     Vineri seara se vor desfășura două evenimente muzicale, unul dintre acestea fiind găzduit de Office Club (str. Bolyai, nr. 18.), cu începere de la ora 21.30. Aici va concerta formaţia Soul Serenade din Bucureşti, a cărei muzică este o nouă şi revigorantă interpretare acustică a direcţiei de „old time blues & jazz”. În martie 2013, trupa a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge), fiind şi prima participare a României la acest festival-concurs.
     Tot vineri, la Jazz&Blues Club (strada Sinaia, nr. 3), de la ora 19, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă, în cadrul festivalului, opera unuia dintre cei mai importanți compozitori de la Hollywood, Rózsa Miklós, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea lui. Rózsa Miklós a fost nominalizat de 17 ori la Premiile Oscar și a obținut trei statuete (Alfred Hitchcock: Fascinaţie, George Cukor: Viaţă dublă, William Wyler: Ben-Hur). Se va proiecta filmul lui Alfred Hitchcock, iar înainte de proiecție vor putea fi ascultate secvenţe din coloana sonoră a celor trei filme în aranjamentul compozitorului Ioan Dobriescu şi în interpretarea Transylvanian Wind Ensemble.
     Sâmbătă, de la ora 18, va urca pe scena din Palatul Culturii o altă formaţie din Ungaria, Kozma Orsi Quartet. Trupa – care sărbătoreşte anul acesta zece ani de la înfiinţare - are la activ trei albume de studio, numeroase premii și nenumărate concerte în Ungaria și în străinătate.
     Partenerii Festivalului sunt Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul „Bethlen Gábor” și Fundaţia Communitas. Sponsori sunt Leco, Groupama Asigurări, Lasprom, Phoneprest, Net Conf, Multinvest, Alton Group, CaroComp, Toyota Euro-Car Trading. Parteneri media: All about Romanian Cinema, Cinefan, Filmtett, Maszol.ro, KissFM, Népújság, Vásárhelyi Hírlap, Vásárhelyi Rádió, Erdély Fm, Erdély TV, Rádió GaGa, Zi de Zi, Ziarul de Mureş, Punctul.
(02.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative 25, concert, festival de scurtmetraje tirgu-mures, foldes laszlo hobo, formatie soul serenade

Opinii: