REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmComic 7B și BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival au anunțat câștigătorii


     Buzău International Arts Festival a reunit în 2022 edițiile cu numărul șapte ale Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău, și Festivalului Internațional de Film Buzău - BUZZ IFF, eveniment ce și-a propus să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.
     Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B s-a desfășurat în perioada 8 - 13 septembrie, și a prezentat publicului șapte spectacole de teatru despre dragoste și ură, relații, sinceritate și dinamici între oameni. Juriul competiției, compus din actorii Ion Ionuț Ciocia, Marius Chivu, Dana Voicu și Iulian Ilinca, a ales și câștigătorii ediției de anul acesta, iar aceștia sunt:
     Premiul pentru Cel mai bun spectacol - spectacolul invitat din Grecia ”BACANTELE. Între lumi – un ditiramb”, adaptare după Euripide. Spectacolul a adus publicului o montare după o piesă clasică, ”Bacantele”, a lui Euripide, și este construit ca o suspendare în agonia singurătății existențiale de dinaintea momentului când este îmbrățișată schimbarea, noul. Un rit de trecere, ce țintește să-i apropie pe cei care celebrează în piesă cu cei din public, într-o zonă a spiritualității transcendentale. Acest spectacol este montarea unei manifestări ritualice, însoțită de muzică live, coborâtă în piesa antică, dinspre zilele noastre.
     Regizoarea Georgia Tsangaraki a câștigat și premiul pentru Cea mai bună regie, pentru spectacolul BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat actorului Andrei Bibire, pentru rolul Nick din spectacolul Bani, timp și alți demoni, de la Teatrul Apropo iar la categoria Cea mai bună actriță, câștigătoare a fost Isabela Oancea, pentru rolul Mama, din spectacolul ”Durata medie de viață a mașinilor de spălat” - Premieră, de la Teatrul din Buzunar Galați. Premiul special al juriului, pentru rolul Agave din spectacolul BACANTELE. Între lumi - un ditiramb, s-a acordat actriței Elpiniki Marapidi iar Premiul special al organizatorilor a fost acordat actorului Teodor Ivan, pentru rolurile din piesa ”Undeva, aproape”,  în regia lui Ovidiu Ivan, produsă de Teatrul din Stejar din Iași.
     Competiția oficială a Buzău Internațional Film Festival, care a prezentat publicului patru secțiuni cu filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 18 de țări s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj – actrița Olimpia Melinte, agentul Isabella Gullo și regizorul, scriitorul și producătorul independent grec Dimitris Koutsiabasakos; documentar, scurtmetraj și film studențesc – regizorul și producătorul grec George Kalomenopoulos, regizorul și monteurul Alex Pințică, regizorul  Mihai Dragolea și producătorul Daniel Mitulescu) au anunțat câștigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 18 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.
Câștigătorul competiției de lungmetraj este Balaur / A Higher Low (r. Octav Chelaru, România, 2021), nominalizat pentru Cel mai bun film la festivalurile de film  Transilvania International Film Festival și Anonimul. Motivația juriului: Premiul pentru cel mai bun lungmetraj este acordat filmului Balaur pentru abordarea sa captivantă și profund cinematografică a conceptului de rău și a limitelor libertății umane. Filmul poate fi văzut și în cinematografele din România, din data de 9 septembrie.
     De asemenea, o mențiune specială a primit și filmul Vecini / Neighbours (Elveția, Irak, Siria, 2021, Mano Khalil, nominalizat la Shanghai International Film Festival și la Palm Springs International Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu la Red Sea International Film Festival) iar juriul a transmis despre film: Într-o lume zbuciumată condusă de violență, naționalism extrem și despotism, regizorul Mano Khalil reușește să creeze frânturi de lumină, emoție și candoare. Filmul Neighbors este o satiră fină la adresa societății siriene a anilor ‘80, un tribut adus copilăriei regizorului si tuturor celor care au trăit în acele timpuri.
     Documentarul câștigător este Călătorie spre apus / Journey into the twilight (r. Augusto Contento, Italia, Franța, 2021), ce urmărește drumurile care duc în întunericul rece al declinului familiei, al societății patriarhale, al firmelor educaționale, al religiei și al unui pământ în care spațiul comun comun este modelat de un egoism, chiar revoluționar, din Italia  iar juriul și-a motivat decizia astfel: Un documentar care reușește să se miște liber printre genuri și moduri de reprezentare, plin de libertate artistică. Îmbinând ficțiunea și documentarul, filmul deconstruiește radical formele narative. Filmele lui Bellocchio devin versuri de poezie care creează un nou sens; același lucru este valabil și pentru arhive, a căror utilizare nu mai servește nevoilor narațiunii, ci celor ale poeziei. O mențiune specială a primit filmul Delta Bucureștiului / The Delta of Bucharest (r. Eva Pervolovici, România, 2020).
          Marele premiu al competiției de film studențesc a fost împărțit între Planuri de vacanță / Summer Planning (r. Alexandru Mironescu, România, 2021) și Prin oraș circulă scurte povești de dragoste / Love stories on the move (r. Carina Dașoveanu, România, 2021). Am decis să împărțim Marele premiu pentru că acești tineri regizori, proaspăt ieșiți din școala de film, ne-au dus în momente profunde și complexe ale vieții de cuplu, arătând opinii mature și emfatice asupra subiectului ales - pe una dintre cele mai complexe părți ale viețile noastre, iubirea, a menționat juriul, iar scurtmetrajul premiat în 2022 este Amintiri dintr-o după-amiază de vară / Summer memories (r. Benoît Bouthors, Franța, 2021), pentru o viziune fără prejudecăți asupra adolescenței, cu deciziile sale proaste, cu dragoste și insecurități, construită cu spectacole de actorie de ținut minte și susținută de momente pline de suspans și umor. Cu toții avem amintirile noastre din timpul verii și acest film ne-a dus înapoi în acele zile libere, retrăind sentimente aventuroase de neliniște și dragoste juvenilă. Cu toate acestea, am fi furat portofelul :p. Mențiuni au mai primit și filmele Iulie ‘96 / July ‘96 (r. Michele Jacob, Belgia, 2020) și Criminalii / The criminals (r. Serhan Karaaslan, Turcia, 2020).
          Buzău International Arts Festival continuă până pe 20 septembrie, iar programul ultimei zile de festival este disponibil pe site-ul https://biaf.ro și pe pagina de Facebook Buzău International Arts Festival.
     BUZZ IFF este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Și ediția de anul acesta, cea de-a șaptea a BUZZ IFF, se desfășoară în cadrul Buzău International Arts Festival, un festival de o lună, derulat în perioada 20 august - 20 septembrie 2022, care este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii. Sponsori: Carrefour, Transelectrica, Agrana România, LeBig Supermarket, BCR, Lucsor, ElcarGid, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Camera Notarilor Publici Ploiești Parteneri: Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, TransBus, Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, Hotel Pietroasa, Dopamine Photo Studio Parteneri media: Rock FM, Radio România Cultural, AGERPRES, Zile și Nopți, Cărturești, Wall Street, IQads, Spotmedia, Observator Cultural, PRwave, Iqool, Cinemap, All About Romanian Cinema, filme-carti.ro, movienews.ro, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, SMARK, Munteanu, Buzau.net, Realitatea de Buzău, Campus Media, Opinia Buzău, TVSat Media Group, Buzău Media, Supersonic Radio, News Buzău, Reporterbuzoian.ro, buzoienii.ro, Observatorul buzoian
Detalii: buzz-iff.com, biaf.ro

 
(20.09.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: balaur film, buzau international arts festival 2022, buzz iff 2022, planuri de vacanta film, prin oras circula scurte povesti de dragoste

Opinii: