REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmComedia neagră românească #dogpoopgirl, de mâine în 24 de cinematografe din 12 orașe


     Comedia neagră românească #dogpoopgirl, debutul în regia de lungmetraj al regizorului Andrei Huțuleac, intră de mâine în 24 de cinematografe din 12 orașe din țară, printre care București, Iași, Galați, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara. Într-un context social dominat de fake news și public shaming, amplificat în această perioadă de războiul din Ucraina, filmul este o comedie neagră cu elemente absurde, care dezvăluie pericolele cu care se confruntă societatea modernă din cauza răspândirii fulminante a informațiilor false pe internet și, în special, în social media.
     Inspirat de evenimente reale, #dogpoopgirl a obținut în 2021 Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.  Pelicula a fost remarcată de prestigioase reviste internaționale precum Variety, Screen Daily sau Cineuropa. Filmul reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al lui Huțuleac și are o distribuție alcătuită din Andreea Grămoșteanu, Tudor Istodor, Cezar Antal, Coca Bloss, Rodica Mandache și Dana Rogoz.
     “Ceea ce doresc să subliniez dintru-nceput este că filmul nu-și propune să găsească vinovați sau să ofere soluții. Nu împarte oamenii în îngeri și demoni. Ca regizor și scenarist am încercat să spun povestea felului în care realitatea de zi cu zi este distorsionată de social media și internet. #dogpoopgirl este o poveste de ficțiune insipirată de un caz real care pune în dezbatere natura subiectivă a felului în care societatea privește anumite situații, prin prisma rețelelor sociale, dar și nevoia oamenilor de a se coaliza împotriva unui dușman comun, chiar și când acela e doar o femeie al cărei câine a vomitat pe podeaua unui metrou. Sau a făcut caca?”, declară Andrei Huțuleac.
     Dramatizarea unei situații reale surprinde povestea angajatei unei bănci din București: Alina Moga (Andreea Grămoșteanu). Alina are o viață personală destul de haotică dar destui bani cât să-și asigure o oarecare fericire. Calmul aparent al existenței sale este puternic zdruncinat atunci când adoptă un cățel care vomită pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul filmat de un adolescent și distribuit pe rețelele sociale devine viral peste noapte, iar viața Alinei… ei bine: să zicem doar că încetează să mai fie ce a fost.
     “Am început să scriu scenariul în 2017, după ce am citit o carte care se numește „Umilirea publică în epoca internetului” de Jon Ronson. Lectura mi-a reactivat o anxietate imensă pe care o simțeam în legătură cu această aparentă democratizare a opiniei pe care o propune internetul. Ideea că oricine poate să spună orice despre oricine, fără să contextualizeze neapărat. Și că asta poate, uneori, să distrugă viața cuiva. Filmul este deci o manifestare a acelei anxietăți pe care am resimițit-o, atât la lectura cărții, cât și la scrierea scenariului. Am exorcizat această anxietate abordând povestea ca pe o satiră socială tragicomică. Am îmbrăcat monstrul de sub pat într-o rochiță ca să-mi fie mai puțin frică de el.”, concluzionează Andrei Huțuleac. 
     Filmările la #dogpoopgirl au durat 18 zile, perioadă în care echipa de producție a gestionat 80 de actori, 200 de figuranți și un câine în aproximativ 28 de locații. S-a filmat în subteranul metroului bucureștean, la Piața Romană, la Depoul Metrorex dar și la Raiul Animalelor, singurul cimitir de animale din București. 
     “Din punct de vedere muzical, avem trei vârfuri de lance în film: Serenada lui Schubert, melodia „Îmi Pasă” a lui Pepe și Adidașii Mei de la Șatra BENZ. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Mi-am dorit să oglindesc sonor eclectismul epocii contemporane Și mi se pare potrivit, amuzant și relevant în egală măsură că în filmul #dogpoopgirl Pepe, Schubert și Șatra BENZ au loc unii lângă alții și pot coexista, acordați artistic.”, declară regizorul.
     Filmul #dogpoopgirl este produs de DaKino Production în co-producție cu Diud, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și în parteneriat cu Heineken si Superbet. Regia și scenariul sunt semnate de Andrei Huțuleac.
     #dogpoopgirl este distribuit de DaKino Production si va avea premiera în cinematografele din toată țara în data de 15 aprilie 2022.  
Parteneri: Tarla, Martini, Birra Moretti, Planeta Ham-Ham Parteneri media: Aarc.ro, Zile si Nopti, Cinemap, IQAds, IQool.ro, Films in Frame, MovieNews.ro, Rock Fm, Magic FM, Vice, Pagina de Media, CineFan

 
(14.04.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: #dogpoopgirl film, andreea gramosteanu, andrei hutuleac, dakino productions

Opinii: