REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„colectiv”, primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA


     Academia Britanică de Film a anunțat astăzi că filmul documentar colectiv, în regia lui Alexander Nanau, este nominalizat la categoria “Cel mai bun documentar” la Premiile BAFTA. Institutul Cultural Român, partener oficial în parcursul mondial al promovării, salută această veste istorică și felicită întreaga echipă.
     Este primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA vreodată și, după un an atât de important pentru povestea «colectiv», în care a fost inclusă pe aproape toate listele de Top 10 filme din lume, inclusiv lista filmelor preferate ale lui Barack Obama, este o onoare că importanța și calitatea filmului este recunoscută de către Academia Britanică de Film”, transmite Alexander Nanau, regizorul și producătorul filmului.
     ”Știam încă din noiembrie, anul trecut, când, prin prisma menirii ICR, am decis să susținem expunerea internațională a filmului colectiv, că urmează un parcurs excelent al acestui documentar regizat de Alexander Nanau”, declară Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.
     ”Echipa ICR New York este pregătită să dea veste bună României și peste câteva zile, având în vedere că la 15 martie se vor anunța nominalizările la premiile OSCAR® 2021, iar documentarul colectiv are șanse reale, spun criticii și publicațiile de specialitate, să se impună”, susține Dorian Branea, directorul ICR New York, reprezentanța Institutului care urmărește îndeaproape parcursul filmului „colectiv” în America.
     Având ca obiectiv principal promovarea culturii românești în lume, Institutul Cultural Român s-a angajat în octombrie 2020 să sprijine concretizarea anunțului Centrului National al Cinematografiei, conforma căruia colectiv este propunerea României la premiile OSCAR® 2021.
     Institutul Cultural Român, prin Serviciul Marile Programe și ICR New York, are o colaborare strânsă și constantă cu echipa numeroasă de campanie a distribuitorilor Magnolia Pictures și ParticipantMedia, prin care se derulează campania documentarului românesc la OSCAR® 2021,o operațiune complexă și costisitoare, care se desfășoară pe patru continente. Pe lângă implicarea propriu-zisă în campania pentru accederea pe listele scurte la Premiile Oscar, Institutul Cultural Român a promovat documentarul colectiv și prin alte reprezentanțe ale sale din străinătate, cum sunt ICR Londra, ICR Madrid și ICR Tel Aviv, care au inclus în programul lor evenimente speciale dedicate filmului.
Detalii: bafta.org
(10.03.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexander nanau, colectiv documentar alexander nanau, collective documentary

Opinii: