REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCo-producția bulgaro-română ”Viktoria”, regizată de Maya Vitkova, în cinematografe


     După mai multe proiecții și premii la festivalurile din România, Bulgaria sau Germania, lungmetrajul scris și regizat de Maya Vitkova are premiera în cinematografele noastre. Viktoria este co-produs de Viktoria Films, casa de producție a regizoarei, și de Anca Puiu pentru Mandragora.
     Debutul în lungmetraj al Mayei Vitkova, pe care l-a dedicat mamei sale, este povestea a trei generații de femei, în contextul istoric al comunismului, revoltelor din 1989 și al post-comunismului. Destinele celor trei eroine sunt marcate de vremurile pe care le trăiesc, dar și de relația cu propria mamă. Poetic și dur, filmul are o abordare foarte personală a istoriei Bulgariei. Inserturile cu secvențe de arhivă alternează cu o simbolistică modernă, în care laptele și sângele sunt semne ale maternității, revoltei, eliberării. Irmena Chichikova are  rolul principal în poveste, alături de două tinere actrițe – Daria și Kalina Vitkova, nepoatele regizoarei. Maya nu poate fi acuzată de ”nepotism” pentru simplul fapt că adolescentele sunt foarte bine în rol, au vădite calități actoricești.
Viktoria este acum în cinematografele din România.
   

Imagine: Valeriu Ciubotaru
(4.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca puiu, coproductie bulgaro romana, mandragora, maya vitkova, viktoria film

Opinii: