REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmClaude Lelouche și Vlad Ivanov la Gala Les Films de Cannes à Bucarest 2019


     Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre evenimentele importante pentru cineaști și cinefili, din București și din câteva mari orașe din țară, cu invitați speciali și o mulțime de evenimente conexe.
 
     Cristian Mungiu, directorul festivalului, a anuțat la gala de deschidere că începe un nou capitol în structura evenimentului cinematografic: aniversarea unui cineast român. Anul acesta, în secțiunea Ivanov 50, au fost programate câteva producții în care joacă Vlad Ivanov, care a venit la întâlnirea cu publicul și a primit o roabă cu vin, cadou pentru împlinirea, de curând, a vârstei de 50 de ani. S-a deschis și concursul Write a screenplay for Vlad Ivanov. Concursul de anul trecut, Write a screenplay for Sebastian Stan, i-a avut drept câștigători pe Alex Molico și Andrei Epure, aleși de Sebastian Stan, dar și de juriu. Anunțul a fost făcut la gala de închidere a festivalului American Independent Film Festival, celălalt eveniment fondat de Cristian Mungiu.
 
     La Gală a fost invitat regizorul Claude Lelouche, întâlnirea cu el fiind precedată de proiecția filmului Les plus belles années d’une vie (2019), proiectat la Cannes în acest an. Anouk Aimée și Jean-Louis Trintignant au acceptat această revenire la personajele celebrului Un home et une femme, din 1966, pentru care regizorul a primit Palme d’Or la Cannes și Oscar pentru film străin. Filmul actual combină secvențe importante din filmul din 1966, pe peliculă, cu o poveste contemporană, cu eroi evident îmbătrâniți, filmată digital.
Claude Lelouche a rămas la o discuție cu publicul, marcat de nostalgia filmului realizat în urmă cu 53 de ani. Nu numai spectatorii au rămas cu admirația pentru acea poveste de dragoste, ci și regizorul, care a adus în noul film părți importante din pelicula originală. Discuția a fost moderată de criticul de film Ionuț Mareș.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
 

Cuvinte cheie: claude lelouche, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2019, vlad ivanov, vlad ivanov retrospectiva

Opinii: