REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Lansarea celei de-a doua ediții la Institutul Francez

„Bricabrac. De la coșmarul real la realismul magic”

Lucian Pintilie

  • Editura Nemira, 2017
  • 750 de pagini, cartonată
  • Colecția Yorick
  • Postfață de Bertrand Tavernier

Lansarea celei de-a doua ediții la Institutul Francez


     Lucian Pintilie a fost invitat la evenimentul prilejuit de reeditarea cărții sale „Bricabrac” la Editura Humanitas. Volumul de amintiri și mărturisiri a apărut în prima ediție în 2003, la aceeași editură. Regizorul a avut o mare influență stilistică în cinematografia românească, le-a fost mentor multor tineri cineaști, așa că s-a bucurat să fie printre prieteni. Pelicula lui Reconstituirea este considerată, în clasamentul realizat în 2008 de mai mulți critici de film, cel mai bun film românesc din toate timpurile.
La întâlnirea cu publicul BIFF, organizată la Institutul Francez, au venit Lucian Pintilie, Marie-France Ionesco, Andrei Șerban, Victor Rebengiuc, Corina Șuteu, Mihai Chirilov, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu. Povestirile personale ale invitaților au semănat cu un jam session, așa că le-am putea numi Lucian Pintilie & Friends.
     Regizorul Andrei Șerban a povestit despre modul în care filmul Reconstituirea i-a schimbat viața, l-a determinat să plece din țară, și despre cum s-au intersectat cărările profesionale și personale, ale lui și ale lui Lucian Pintilie. Corneliu Porumboiu a vorbit despre relația lui ucenic-maestru cu Pintilie, iar Cristi Puiu a povestit cum a ajuns el ”omul lui Pintilie”. Corina Șuteu și-a adus aminte de succesul pe care l-a avut ”Retrospectiva Pintilie” la New York și lecția regizorală pe care a primit-o de la cineast în pregătirea minuțioasă a prezentării evenimentului. Criticul de film Mihai Chirilov a rememorat realizarea dvd-urilor din ”Integrala Pintilie”, o importantă și dificilă lecție de cinema. Marie-France Ionesco a citit un fragment din memoriile ei legate de întâlnirea cu Pintilie la Paris.
Victor Rebengiuc, coleg de școală cu Pintilie, a vorbit despre îndelungata lor colaborare și a citit un fragment din volumul „Bricabrac”.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(27.07.2017)
Cuvinte cheie: biff 2017, bricabrac humanitas, lucian pintilie

Opinii: