REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„​Împotriva uitării”

„​Împotriva uitării”

Alexa Visarion

  • Editura Ideea Europeană
  • Colecția Arte
  • București, 2017
  • 308 pagini

„​Împotriva uitării”


„Ziditor de frumusețe, Alexa Visarion crede că rostul unui artist este să poată primi de undeva, de la creator, acel har prin care el poate dialoga cu lumea dinăuntrul și dinafara lui. Artistul este Mesagerul.” (Maia Morgenstern)
 
„Alexa Visarion a aliat drumul artei cu acela al vieții, în moduri diferite, dar fără a abandona, nici trăda ceea ce revela încă de la început. Un destin și o vocație. Alexa este un semn al talentului al cărui germene a fost prezent dintotdeauna în ființa sa.” (George Banu)
 
„Două sunt calitățile care cred că au definit prin excelență teatrul practicat cu obstinație de Alexa: originalitatea și forța. O originalitate nu formală, nu a exteriorului — originalitatea cea mai autentică care a provenit din profunzimea analizei, din adâncimea la care a forat întotdeauna gândui regizorului și la care te invita, fără să-ți lase posibilitatea să te sustragi, să-I însoțești. Texte pe care erai sigur că Ie cunosti și pe care, eventual, le-ai mai și văzut în alte versiuni scenice îți apăreau în montările lui Alexa într-o plurivalență pe care nu ți-ai imaginat-o până atunci. Nimic spectaculos de dragul spectacolului, nici un efect facil făcut să ia ochii. Totul esențializat și livrat cu o rigoare și cu o forță cu totul ieșite din comun, într-un deplin respect față de scriitura autorului.” (Radu F. Alexandru)
 
„Ce a adus Visarion în viața mea? Un spor de lumină, iubire, o atenție a inimii rară, tot mai rară în ziua de azi, precum și atâtea lucruri circumscrise, mai degrabă, imperiului inefabil, fără care n-ar mai respira ariștii, poeții și — îmi sugerează ceva de nedescris, de nespus — oamenii care fac parte din legiunile îngerilor. Alexa Visarion e un purtător de lumină, o lumină dăruită celor din preajmă firesc, adică așa cum își desfac aripile ample condorii, așa cum se lansează aceste păsări de vis spre înălțimi neghicite decât de cei care știu să privească totul prin ocheanul iubirii necondiționate, pe care se ține lumea și tot ce are ea mai frumos în articulațiile ei sublime, sublime...” (Aura Christi)

Notă: „Unele dintre textele acestui volum au fost publicate în revistele Contemporanul, Teatrul Azi, Vitraliu și Convorbiri literare.”
 
(Coperta IV volum, 20.10.2017)
Cuvinte cheie: alexa visarion, cinetipar aarc.ro, impotriva uitarii

Opinii: