REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinepub lansează proiectul ICAR – Istorie Alternativă a Cinema-ului Românesc


     Platforma de film românesc online Cinepub, fondată de criticul de film Lucian Georgescu, este un proiect de recuperare legală a producțiilor cinematografice de orice gen. Ficțiune, documentare, scurtmetraje, toate sunt așezate înr-o structură accesibilă, funcțională pentru cinefilii de pretutindeni.
Cinepub acoperă interesul pentru filmul românesc, dar și dezinteresul pentru păstrarea sau amenajarea sălilor de cinema. Cu cât numărul premiilor la festivalurile internaționale a crescut, cu atât a scăzut numărul cinematografelor. Un criteriu de evaluare a eligibilității unui proiect cinematografic pentru finanțare este totuși ”numărul de spectatori”. Oricum, lungmetrajele stau puțin timp în cinematografele din mall-uri, iar documentarele și scurtmetrajele pot fi văzute doar în programele festivalurilor.

     Chiar dacă nimic nu poate înlocui ”misterul” sălii de cinematograf, accesibilitatea, într-o epocă a internetului, transformă Cinepub într-o alternativă viabilă și legală de informare, mai ales că oferă și un pachet de informații, interviuri, dialog cu realizatorii, la care contribuim și noi, aarc.ro. Tocmai de aceea este susținută de Google România.

     Pentru a mări vizibilitatea și interesul pentru filme, Cinepub lansează un nou proiect – ICAR, o Istorie Alternativă a Cinema-ului Românesc, care oferă informații într-o formă neconvențională. Lucian Georgescu, critic de film și cineast cu o bogată experiență în publicitate, știe cum să ”împacheteze” un produs cultural.
Imagine: Dan Țuculescu

 

Cuvinte cheie: cinepub, icar, o istorie alternativa a cinemaului romanesc, lucian georgescu

Opinii: