REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineMAiubit 2015


     Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 2015 s-a desfășurat în sălile de spectacol de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, cea care organizează evenimentul de 19 ani. Cinema Studio, locul tradițional de adunarea a tinerilor cineaști, veniți din toată lumea, a fost închis cu o săptămână înainte de începerea festivalului. Regizorul Doru Nițescu, implicat în structurarea programului, ne-a vorbit despre problemele realizării acestei ediții.
Exercițiu de prezentare în fața publicului și a juriului, dar și de comparare cu realizările celorlalți, CineMAiubit este cel mai important examen pentru tinerii cineaști. Inițiat de regizoarea Elisabeta Bostan ca o competiție a studenților de la Academia de Teatru și Film, CineMAiubit este acum o competiție internațională. În afară de peliculele de ficțiune, despre care ne-a vorbit Ioan Pavel Azap, membru al juriului, au intrat în concurs și documentarele, din juriu făcând parte regizorul Andrei Dăscălescu. O altă secțiune a adunat filmele de animație și cele experimentale.
CineMAiubit a continuat proiectul MiniMidpoint, cu cea de-a 4-a ediție a atelierului de scenaristică de scurtmetraj, coordonat de Csaba Bollok.
Proiecțiile speciale au fost dedicate programului CineRitm (colaborare între Universitatea Națională de Muzică și UNATC) și secțiunii „Looking China”, care a prezentat documentare realizate de studenții români în China, în cadrul unui program de colaborare româno-chinez coordonat de prorector Laura Baron
Marele Premiu CineMAiubit 2015 a fost câștgat de filmul Razor (VGIK, Rusia), regia: Alexei Belyakov, dar și filmele românești au primit premii.
Un moment special la gala de închidere a fost cel în care profesorii Cristina Ionescu și Florin Mihăilescu au primit Premiul de Excelență al Uniunii Cineaștilor din România, pentru activitatea profesională și didactică. Premiile au fost înmânate de Lucian Pricop, director UCIN și profesor de marketing la UNATC.

Imagine: Dan Țuculescu
(14.12.2015)

Cuvinte cheie: cinemaiubit 2015, filme studentesti unatc, unatc, universitatea nationala de arta teatrala si cinematografica bucuresti

Opinii: