REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinema-Edu ediția a V-a s-a încheiat cu succes


     Cu puțin înainte de finalul anului școlar Cinema-Edu a încheiat cu succes cea de-a V-a ediție a sa: 9 filme de artă pentru 7000 de liceeni români.

Unul dintre cele mai complexe programe naționale de educație alternativă, Cinema-Edu a reușit să le facă cunoștință liceenilor români, între lunile februarie și iunie 2015, în cadrul a 90 de evenimente susținute în capitală și în alte cinci orașe din România, cu nouă filme de artă.
Selecția Cinema-Edu cuprinde pelicule premiate, care se bucură de recunoaștere internațională, iar vizionarea lor completează cultura generală a elevilor.
În fiecare an, Cinema-Edu aduce profesioniști din domeniul cinematografiei, dar și specialiști din alte domenii care să deschidă și să îndrume dezbaterile liceenilor. La ediția a V-a, Cinema-Edu, printre invitații dezbaterilor Cinema-Edu s-au numărat criticul de film Florin Barbu, regizorii Eva Pervolovici și Vlad Trandafir, actrița Carmen Lopăzan, artistul grafic Alexandra Șoldănescu și Anca Ghinea, creative manager Intuitext.
Cele 9 filme prezentate liceenilor anul acesta au fost: Vandal (r. Hélier Cisterne), La lengua de las mariposas (r. José Luis Cuerda), Couleur de peau: Miel (r. Laurent Boileau), Ida (r. Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, Marussia, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovci, În căutarea lui Superman (r. Karzan Kader), Phoenix (r. Christian Petzold) — o poveste de la finalul celui de-al Doilea Război mondial, Timbuktu (r. Abderahmane Sissako), un film despre diferitele fețe ale fanatismului religios, recent lansat pe marile ecrane și nu în ultimul rând filmul francez Grand Central (r. Rebecca Zlotowski).
În urma dezbaterilor, liceenii s-au declarat interesați de teme precum descoperirea identității personale, războiul, familia și au fost curioși să afle mai multe despre „cum se face un film”, de la procesul de scriere a scenariului până la producția și distribuția lui. Tinerii au considerat că dezbaterile i-au lămurit asupra unor secvențe, au ajutat la decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar și a contextului istoric și geografic (Al II-lea Război Mondial, Polonia anilor '60, Berlinul anilor '50, Palestina, Irakul anilor '90, Mali).
Filoteia, elevă dintr-un liceu din Ploiești ne-a scris că: „Discuția de după film mi-a clarificat anumite nelămuriri. Mi-ar plăcea să asist la asemenea discuții după fiecare film văzut.”, iar un elev din Craiova, Alexandru, a fost „impresionat de varietatea posibilităților de înțelegere a unei povești cinematografice”.
Cinema-Edu oferă o alternativă la educația formală și dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel internațional. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic.
Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu sunt disponibile pe cinema-edu.ro

Proiect finanțat de CNC
Sponsor principal: RomgazGalerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia culturala macondo, cinema edu, cinema edu 2015, eva pervolovici, marussia film, vlad trandafir

Opinii: