REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cinelab România


     După 10 ani de experiență ca monteur la Studiourile Buftea, Cornelia Popa a început în 1995 demersurile pentru înființarea unul laborator de prelucrare peliculă la București. Determinarea și calitățile ei de manager i-au convins pe responsabilii de la Kodak să deschidă primul laborator propriu din lume, în 1999. Înainte, pelicula producțiilor din România ajungea în alte țări pentru verificare și prelucrare. Aparatura de calitate, serviciile prompte i-au adus repede clienți, companii românești sau străine.
     Ca să fie în pas cu vremurile, Cornelia Popa a alcătuit o echipă din oameni cu experiență din Buftea și oameni tineri cu abilități în zona digitală. S-au păstrat astfel meserii legate de prelucrarea peliculei, ca monteur negativ, operator etalonare, controlor de calitate, copieur de negativ pe analog. Un atuu important a fost și ”programul nonstop” pe care l-a instituit pentru laborator – servicii la orice oră, șapte zile pe săptămână. Aici au fost pregătiți managerii pentru celelalte laboratoare Kodak din toată lumea.
     Când Kodak a decis să renunțe la laboratoarele de prelucrare, Cornelia Popa a găsit un investitor spaniol, Rodrigo Ruiz Tarazona Diaz, împreună cu care a reluat activitatea în cadrul Cinelab International Group. Chiar dacă sunt puțini oameni la Cinelab România, toți sunt specializați pe mai multe operațiuni, iar profesionalismul e cartea de vizită.
     Cornelia Popa vorbește cu mândrie despre colaborarea cu echipa de la Cold Mountain, care a lucrat luni bune la Cinelab, în frunte cu monteurul Walter Murch, vizitat adesea de regizorul Anthony Minghella.
Când noi am vizitat Cinelab România, se lucra la refacerea peliculei Moromeții, regizat de Stere Gulea, la colorizarea filmului Moon Hotel Kabul, regizat de Anca Damian, și la verificarea peliculei trimise de o echipă portugheză care filmează la Sarajevo.  
     La majoritatea festivalurilor de film de al noi, dar și la Locarno sau Ierusalim, Cinelab România oferă premii, ceea ce aduce constant tineri cineaști care-și finalizează proiectele. 
Imagine: Valeriu Ciubotaru

 
(27.02.2017)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: cinelab romania, cornelia popa, rodrigo ruiz tarazona diaz

Opinii: