REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinEd România: Societatea Culturală NexT începe sesiunile de formare


     După ce a încheiat cel de-al treilea an în România cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educație cinematografică își reia activitatea și anunță primele formări gratuite pentru facilitatorii educaționali din Ploiești și Brașov. În primii 3 ani de activitate, peste 1000 de învățători, profesori și bibliotecari, din 18 orașe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate în cadrul programului. Aceștia şi-au dezvoltat competenţe în educaţia cinematografică și în predarea non-formală la clasă și continuă să folosească resursele puse la dispoziție - filme, materiale pedagogice, tutorat.
CinEd este finanțat de programul Europa Creativă/ MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris și, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză, iar în România este implementat de Societatea Culturală NexT.
     Prima sesiune de formare din anul 4 de activitate CinEd România va avea loc în Ploiești, sâmbătă 8 decembrie, în intervalul 10:00 - 17.00, la Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, salaMeridian (Str. Erou Sublocotenent Călin Cătălin, nr. 1). Înscrierile se pot face, până pe 5 decembrie, printr-un e-mail către cined@nextproject.ro.
     Cea de-a doua sesiune de formare este anunțată pentru sâmbătă 15 decembrie, în Brașov, în intervalul 10:00 - 17.00, la Universitatea Transilvania, sala N14,corpul N (str Politehnicii, nr 1, etaj 1). Înscrierile se pot face până pe 10 decembrie, printr-un e-mail către office@kunstadt.ro.
     Ambele formări vor fi coordonate de criticul de film Andreea Mihalcea și sunt dedicate profesorilor de primar/gimnaziu/liceu, precum și bibliotecarilor publici. Înscrierea este gratuită și toți cei prezenți vor primi o diplomă de participare la formare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi o diplomă de participare la programul european.
     Filmul care va fi proiectat la sesiunile de formare din Ploiești și Brașov este Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, România, r. Cătălin Mitulescu), răsplătit la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, cu Premiul de interpretare feminină pentru Dorotheea Petre. Filmul va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție pe platformă. Alte 3 formări vor fi organizate în Alexandria, Iași și Pitești în 2019.
     CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT. CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene. Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din București, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, Primăria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, Revista Arte și Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Școala Intuitext, ExamenulTău.ro, KidsNews, All About Romanian Cinema – AaRC.ro, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool, România Pozitivă.
 
 
(29.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cined 2018, cined program de educatie cinematografica, cum mi-am petrecut sfarsitul lumii film, societatea culturala next

Opinii: