REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer – „La cage aux folles”


     Adaptare cinematografică a unui spectacol scris de Jean Poiret care a avut aproape două mii de reprezentații în anii ’70 la Théâtre du Palais-Royal din Paris, coproducția italo-franceză La cage aux folles este una dintre rarele comedii europene care s-au bucurat de un success de casă în Statele Unite; în anii ’80 și ’90, popularitatea neașteptată a filmului atât în Europa, cât și peste ocean s-a tradus în producția a două sequel-uri, a unei adaptări pe Broadway și a unui remake în regia lui Mike Nichols (The Birdcage, 1996).
     Albin (Michel Serrault) și Renato (Ugo Tognazzi) dețin în Saint Tropez un bar gay, al cărui nume (în traducere: „colivia cu nebuni”) dă titlul filmului și în care Albin performează în travesti ca Zaza Napoli. Atunci când fiul lui Renato vine în vizită pentru a-și anunța căsătoria cu fiica secretarului general al unui partid parlamentar numit Uniunea pentru Ordine Morală, Albin și Renato se văd nevoiți să-și sacrifice stilul de viață pentru a fi pe placul familiei senatorului. Așa cum sugerează chiar titlul, cu ocazia cinei de gradul zero dintre cea mai conservatoare familie și cel mai flamboaiant cuplu gay, liniștitul spațiu domestic al protagoniștilor se transformă într-o adevărată colivie cu nebuni.
     Proiecția va avea loc joi, 7 iunie, ora 19h00, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Naționale de Filme, dar și de a organiza proiecții ale unor filme queer clasice care nu au mai rulat niciodată pe ecranele din România.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Biletul costă 3 lei.
     Detalii: Facebook // Blog // Eveniment
(04.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei luca, arhiva nationala de filme, cineclub queer, cinemateca union, georgiana madin

Opinii: