REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer - „Flesh”


     În luna decembrie, Cineclub Queer proiectează Flesh (1968), primul titlu din trilogia cu același nume a lui Paul Morrissey și una dintre primele reprezentări ale exploatării sexuale a bărbaților din cinematograful american.
     O expansiune narativă a temelor și a formulelor estetice abordate de Andy Warhol, Flesh urmărește o zi din viața unui hustler (Joe Dallesandro) nevoit să strângă două sute de dolari. Morrissey introduce tema centrală a filmului, voyeurismul, prin interacțiunile lui Joe cu bărbații cărora le oferă serviciile, acestea variind de la schimburi sentimentale la tranzacții în care clienții își neagă homosexualitatea, o asociază prieteniei sau și-o camuflează în estetism. Prin docilitatea cu care Joe își execută rolurile cerute în fiecare situație, Morrissey dezvoltă tema voyeurismului la nivel formal și chestionează tot mai mult granița dintre libertate sexuală și consum, ducând acest demers până la ultima consecință – transferarea către spectator a privirii exploatatoare.
     Proiecția va avea loc sâmbată, 2 decembrie, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Naționale de Filme.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Detalii: Facebook // Cineclub Queer
(29.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva nationala de film, cineclub queer, cinemateca union, flesh film, paul morrissey

Opinii: